2024. május 16., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Pirosba sprintelt a szlovén

Megérkezett Spanyolországba, Baszkföldre a Vuelta mezőnye, amely nem túl hosszú, de folyamatosan hullámzó terepen haladt a 4. szakaszon. A korai szökésben hatan (Alekszej Lucenko, Alessandro De Marchi, Ander Okamika, Joan Bou, Jarrad Drizners, James Shaw) voltak ott, a főcsoport azonban korán bedarálta őket, és az utolsó 35 kilométert már együtt kezdte meg a mezőny. Húsz kilométerrel a befutó előtt újabb kaptató volt az útvonalon, ezt már csak néhány tucatnyi bringás bírta ki elöl, a győzelem pedig a Laguardiába vezető rövid meredek tetején volt. A végig elöl helyezkedő Primož Roglič pedig bizonyította, miért tartják a világ egyik legjobbjának az emelkedős hajrában, a sorozatban háromszoros címvédő szlovén a szakaszgyőzelmével átvette a piros trikót.

A verseny ma az Irún és Bilbao közötti 187 kilométeres etappal folytatódik, amelynek utolsó órájában több komoly emelkedőt kell teljesíteni, ezeken akár az összetett is jelentősen változhat.

Végeredmény, 5. szakasz (Vitoria-Gasteiz–Laguardia, 152,5 km): Primož Roglič 3:31:05 óra, Mads Pedersen, Enric Mas, Quentin Pacher, Pavel Sivakov a. i. stb. Az összetett állása: Roglič 11:50:59 óra, Sepp Kuss +13, Ethan Hayter +26 mp, Sivakov, Tao Geoghegan Hart a. i. stb.