2024. július 15., hétfő

Szabadsággal az egészségért

Múlt pénteken a vajdasági általános iskolások számára véget ért a tanítás, majd a középiskolák és az óvodák is befejezték a tanévet, nyakunkon a nyári szünet és ezzel együtt a nyaralószezon is. A férjemmel évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy a nyári szünet alatt lehetőségeinkhez mérten elutazunk, hiszen ha itthon maradunk, akkor az együtt töltött időnek, pihenésnek rendszerint lőttek – vagy neki akad halaszthatatlan elintéznivalója a munkahelyen, vagy nekem jön közbe valami. Rég nem bízzuk a véletlenre a családi nyaralást, év elején kiválasztjuk az úti célt, és az első hónapokban le is foglaljuk a kiszemelt szállást. Nem kell luxusnyaralásra gondolni, számunkra gyakorlatilag lényegtelen, hol is alszunk az utazásaink során, csak ne legyünk itthon. Leginkább az apartmanok, magánszállások között keresgélünk, a megfizethetőség mellett a tisztaság az elsődleges szempont, a többi mind másodlagos. A gyerekek még kicsik, így közeli célpontokra vadászunk, az utóbbi években Horvátországot, az Isztriát látogatjuk. A munkánk viszonylag sok stresszel jár – igaz, manapság mi nem? –, egy-egy húzósabb időszak után alaposan kimerülnek az energiatartalékaink, ezért fontosnak tartjuk, hogy a szabadnapjainkon inkább csak egymásra, a kikapcsolódásra, a fizikai pihenés mellett a mentális feltöltődésre koncentráljunk. Természetesen igyekszünk a gyerekek számára is kedvező programokat kitalálni, szerencsére rugalmasak, ha a helyzet úgy hozza, akkor eljátszanak a parton, de nem zárkóznak el az aktív pihenéstől, kirándulástól sem.

A szabadság, a feltöltődés munkakörtől függetlenül mindenki számára fontos, gyakorlatilag létszükséglet. A hétköznapi mókuskerékből történő kiszakadás javítja a mentális egészséget, serkenti a motivációt, csökkenti a kiégés kockázatát, ugyanakkor növeli a boldogságérzetet. Kutatások szerint nemcsak maga az utazás, de már annak tervezgetése is rendkívül pozitívan hat az idegrendszerre, az általános kedélyállapotra. (Halkan jegyzem meg, hogy a kutatást végzők a kisgyermekes családokat, főleg édesanyákat valószínűleg kihagyták a tesztalanyok közül – bizonyos életkorig nem ér azt nyaralásnak nevezni, csupán máshol vigyázunk a gyerekre.) A szabadságot követően az ember hatékonyabbá, kreatívabbá válik a munkahelyén, a pár napos szünet segíthet abban, hogy tudatosabban álljon neki a feladatainak, könnyebben átlássa azokat. A munkahelyi stressz manapság már mindenre rányomja a bélyegét, gyakran megnehezíti a leghétköznapibb élethelyzeteket is, nem korlátozódik életünk egyetlen szegletére. A szabadság felszabadít ezen terhek alól, épp ezért fontos néha elszakadni a mindennapos teendőinktől. Teljesítmény-központú világunkban sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a megfelelő pihenés és a siker kéz a kézben járnak – azok, akik kellő időt szánnak a regenerálódásra, sokkal hatékonyabban dolgoznak, készségesen oldják meg a feladatokat, könnyebben jutnak túl az eléjük gördülő akadályokon. Amennyiben rendszeres időközönként be tudunk iktatni rövidebb-hosszabb szabadságokat – legyen szó tengerparti, esetleg hegyvidéki utazásról vagy épp otthoni kikapcsolódásról –, az hosszú távon mindenképp a javunkra válik, egészségesebb és boldogabb életet élhetünk. Már egy rövid kiruccanás is hatalmas löketet és hihetetlen feltöltődést adhat. A nyár erre is kiváló alkalom.

Az utazás rákfenéje materialista világunkban természetesen a pénz, vagyis inkább annak hiánya. Szerencsére manapság lehetőségek sora tárul elénk, mindenki találhat a pénztárcájának megfelelő alternatívát, csak egy kis találékonyságra és rugalmasságra van szükség. Vajdaságon belül is rengeteg látnivaló akad, nagyon sok olyan hely, program kínálkozik, ami üde színfolt lehet a szürke hétköznapokban. A szakemberek szerint ahhoz, hogy a korábban említett pozitív hatásokat elérjük, akár már négy szabadnap is elegendő lehet. Ha nem akarunk heteket lazsálni, akkor tehát érdemes a hosszú hétvégékkel operálni, és eltávolodni kicsit a mindennapos rutintól.

A legjobban persze a kisgyerekek várják a nyári szünetet, a szabadságolás időszakát, amikor anya és esetleg apa is jobban ráér. Fontos, hogy a szünet az ő esetükben is a pihenésről szóljon! Nem kell a lurkó minden percét beosztani, tanulni pedig egyenesen tilos a szakemberek szerint is! A gyermek számára akkor a legjobb a vakáció, ha mellőzzük a teljesítménykényszert, ehelyett inkább közös programokat szervezünk, minőségi időt töltünk együtt. Nem kell eget rengető dolgokra gondolni, ha nincs lehetőségünk elutazni, akkor a kisebbek azzal is beérik, ha többet játszhatnak, esetleg strandolhatnak a szüleikkel. A cél, hogy minél többet legyünk együtt. Értékeljük és becsüljük meg ezt az időszakot, hiszen néhány év múlva úgyis lepattintanak bennünket… Napjainkban az iskola komoly követelményrendszert állít a tanulók elé, akik emellett különórákra járnak, sportolnak. A pihenés, feltöltődés emiatt is elengedhetetlen. Nem akkora bűn, ha nyáron néhanapján lustálkodnak a csemeték, a rendszer nem dől össze egy kis lazítás miatt!

Igazán kellemes és szép akkor lesz a vakáció, ha mindenki szabadságként éli meg, ezért ne sajnáljuk magunktól! Engedjük el a munkahelyi gondokat és aggodalmakat, hagyjuk, hogy fizikálisan és mentálisan is feltöltődjünk! Nem utolsó szempont, hogy a Framingham Heart tanulmánya szerint azok, akik nem használják ki a szabadnapjaikat, sokkal nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek – hatéves periódus alatt a férfiak esetében 32 százalékkal nőtt a halállal végződő szívroham kockázata, míg a nőknél nyolcszorosára nőtt a keringési zavarok és szívbetegségek kialakulásának esélye. Érdemes ezen még júniusban elgondolkodni…

Nyitókép: Ótos András illusztrációja