2024. április 30., kedd
Octopus a 39. NOMUS-on

Negyven ujj csodaprodukciója

Az újvidéki nemzetközi zenei napok (NOMUS) keretében bemutatkozó Octopus kvartett fellépése dupla élmény volt a közönség számára. E. Grieg, A. Glazunov, R. Schumann, E. Asher, A. Dvořák, F. Liszt és J. S. Bach híres művei az esős, hideg esten egy különösen inspiráló környezetben csendültek fel: a Matica srpska Galéria egyik tágas termében, ahol egyben a képtár nagy formátumú festményeiben is gyönyörködhetett a zenekedvelő közönség. Így sokan nem tudtak ellenállni, hogy mind a művészeti miliőt, mind az izraeli művészek ritkaságszámba menő muzsikálásának élményét akár okostelefonon megörökítsék.

Ritkán hallhatunk zongorakvartettet. Az Octopus együttes tagjai közül Bart Berman Hollandiából, Meir Wiesel Marokkóból, Ifat Zaidel és Tavor Gochman Izraelből érkezett.

Meir Wiesel, az Octopus művészeti vezetője a média képviselőinek elmondta, mi adott ötletet ahhoz, hogy a szólókarrierjét egy kicsit félre téve megalakítsa kvartettjét:

– Akkor kaptam ötletet, hogy megalakítsam a négy zongoristából álló együttest, amikor hallottam a Quartett c. ragyogó film zárójelenetében J. S. Bach orgonára komponált d-moll toccata és fúgáját egy zongorakvartett előadásában. Elbűvölt a csodálatosan gazdag hangzás. A zongora egyébként olyan különös hangszer, amelyen elő lehet adni, és valóban a zongorán kell is hallani minden szerzeményt, függetlenül attól, hogy hangszerre vagy zenekarra íródott. Mi hisszük, hogy amikor egy-egy ismert művet átdolgozásban játszunk, akkor felbukkannak azok az elemek, amelyekből sok el van rejtve, vagy nehezen vehető észre, amikor az eredeti mű előadását hallgatjuk.

A negyven ujjal (négy zongorista tíz-tíz ujja!) produkált gazdag hangzás, valamint az új kombinációk létrehozása ihleti meg a zeneszerzőket, többek között az együttes alapítóját is, hogy külön az Octopus együttes fellépéseire komponáljanak szerzeményeket.

A műsoron hallott művek válogatása kapcsán a művészeti vezető elmondta: az együttes elve a „régivel szemben az újat, az ismerttel szemben az ismeretlent” megmutatni. Ez megnyilvánul elsősorban abban, hogy a nagyon ismert hangszer, a zongora helyett a szokatlan formáció, a zongorakvartettjük adja elő a szerzeményeket. Továbbá abban is, hogy a jól ismert művek (például E. Grieg Per Gyntje, A. Dvořák táncai és Liszt rapszódiája) mellett előadják A. Glazunov eléggé ismeretlen, Tenger c. nagyszabású, szimfonikus poémáját, R. Schumann gyönyörű variációit vagy E. Asher fiatal izraeli komponista modern, eredeti szerzeményét is.

Mindezt pedig valóban felejthetetlen élmény hallani az Octopus ragyogó zongoraművészeinek tolmácsolásában, Újvidék Zenekedvelő Ifjúságának a szervezésében.