2024. április 27., szombat

Nemsokára Szerbia is választ

Május 11-én tartják meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált

Lassan kezd összeállni az Eurovíziós Dalfesztivál fellépőinek a névsora, és márciussal bezárólag nagyjából teljes képet kaphatunk majd arról, hogy kik képviselik országukat az idei megmérettetésen. Addig viszont lehet egy kicsit szemezgetni. 
A tavalyi versenyt Angliában tartották meg, azelőtt a győztes ugyan az ukrajnai Kalush Orchestra volt, de Zelenszkij elnök optimista előrejelzése ellenére sem lehetett Ukrajnában megszervezni. A múlt évi döntő nagyon izgalmasan alakult, Finnország és Svédország magasan kiemelkedett, miután pedig egymásnak feszültek, az utóbbi kerekedett felül. Svédországot tavaly Loreen képviselte a Tattoo című dallal. Loreen nem először vett részt a dalfesztiválon és nem is először nyert, 2012-ben az Euphoria című dalával aratott mindent elsöprő győzelmet. Azelőtt csak Johnny Logan győzött kétszer, így Loreen lett a második, de az első női előadó, akinek ez sikerült. Az idei Eurovíziós Dalfesztivált így tehát Svédországban, Malmőben tartják meg, május 11-én a döntőt, a két elődöntőt pedig 7-én és 9-én. 
A tavalyi megmérettetéshez képest egyelőre nincs túl sok újdonság. Idén is 37 ország jelezte a részvételét, azzal, hogy Románia kihagyja a versenyt – financiális okokra hivatkozva, de egyesek úgy vélik, közrejátszik az is, hogy a tavalyi előadójuk nem került be a döntőbe – ugyanakkor pedig 31 év kihagyás után visszatér Luxembourg, és már azt is tudni, hogy az országot az izraeli születésű Tali fogja képviselni a Fighter, azaz Harcos című dallal. Nagyobb zűr még nem kerekedett az idei Eurovíziós Dalfesztivál körül, ha nem számítjuk azt, hogy több ország, kiváltképp Finnország, Norvégia és Izland petíciót nyújtott be a szervezőknek Izrael kizárására – az Izrael–Hamász háború miatt –, de ez eddig nem történt meg. Sőt, már azt is tudni, hogy Izraelt az orosz szülőktől származó Eden Golan fogja képviselni, és ha már itt tartunk, Oroszország viszont továbbra is ki van zárva a versenyből. Hadd tegyük hozzá azt is, hogy Csehország színeiben az orosz születésű Aiko vesz részt a dalfesztiválon, mindez talán nem számít, de hatással lehet a szavazásokra, hiszen az előző évek tapasztalata is azt mutatja, hogy itt mégsem minden a dalról szól, az ún. szimpátiaszavazások is jelen vannak. Sokan úgy gondolják, hogy Ukrajna idén is esélyes a győzelemre, az országot Alyona Alyona és Jerry Heil fogja képviselni a Teresa & Maria című dallal, amelyet Teréz anya és Szűz Mária ihletett meg. Más előadókról is egyre több szó esik, például a német Isaakról, aki az Always on the Run című dallal fog versenyezni; Olly Alexander angol énekesről, aki a Years & Years formáció frontembereként már szert tett ismertségre, főleg Európában; vagy az írországi Bambie Thugról, aki ránézésre Marilyn Manson női megfelelője lehetne. A tavalyi esélyes Finnország úgy látszik idén sem hagyja magát, Windows95mant, azaz Teemu Keisteri DJ-t, vizuális alkotót küldi a versenyre, a No Rules! című dallal. 
Az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarország már egy jó ideje nem vesz részt, az ex-jugoszláviai országok közül pedig Szlovénia, Horvátország és Szerbia a legkitartóbb. Szlovéniát idén Raiven fogja képviselni a Veronika című sötét hangulatú alternatív pop dallal, Horvátország és Szerbia pedig nemsokára választ. Horvátország tavaly a Let 3 provokatív, szatirikus rockegyüttest küldte, amely egyesek nagy meglepetésére középtájt végzett. Szerbiát Luke Black fiatal énekes képviselte, és habár az elődöntőn túljutott, a döntőben már alulmaradt.

Nyitókép: forrás: https://eurovisionfun.com/