2024. április 30., kedd
A Tanyaszínház arcai – 2016

Dienes Blanka

„Különösen hasznosnak érzem az itt szerzett tapasztalatot”

Lezárult a Tanyaszínhát idei turnéja, de e nyáron is, mint ahogyan eddig is évről évre, községről községre figyelemmel kísérhettük őket, kacagtunk a poénjaikon, tapsoltunk nekik. Persze, közben sejtettük/sejtjük, micsoda erőfeszítés rejlik emögött a gyakran könnyednek tűnő nyári produkció mögött. Mivel la tanyaszínházasok legtöbbje nagyon fiatal, zömmel főiskolás – akiket persze minden alkalommal néhány tapasztalt társuk is segít –, sorozatunkban rövid portréinterjúkon keresztül igyekeztünk/igyekszünk bemutatni a szerep mögött a színészt és az embert is.

Dienes Blanka Kupuszináról érkezett. Középiskolába Szabadkán járt, közben Kálló Béla tanodájában ismerkedett a színjátszással is. Első darabja az Intercutting volt. Közben Kovács Frigyes a Liliomba keresett egy fiatal női szereplőt, és a választása Blankára esett. Aki 2015-ben aztán az Akadémiára is felvételt nyert. Imádja a zenés előadásokat, úgy nézőként, mint színészként, és a tanyaszínházas darabokat is azért szereti nagyon kiskora óta, mert sok benne a zene és a tánc – ugyanakkor a komoly drámák is érdeklik.

A hobbija is a zene, imád énekelni, a dzsessz a kedvenc stílusa. Hat évig tanult fuvolázni is. Igyekszik ezt a tudást a színházon belül is kamatoztatni; mint mondja, az Akadémián nagyon örülnek és hasznosnak tartják, ha valaki tud hangszeren játszani.

Idén második alkalommal vesz részt a Tanyaszínház produkciójában, és nagyon különbözőnek érzi úgy a két előadást, mint az egész munkát, bár a hangulat remek volt tavaly is, és idén is az; nagyon jól érzi itt magát Kavillón. Tavaly egyébként az itteni munkát jobban élvezte magánál a turnénál is. Akadémistaként különösen hasznosnak érzi az itt szerzett tapasztalatot, hiszen az iskolában nem dolgozhatnak másokkal, csak az osztályon belül egymással.