2024. április 30., kedd

Székelykeve arcai

Fényképkiállítás nyílt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Portrék egy terepmunkáról címmel nyílt kiállítás a szabadkai Magyar Tannyelvű Tannyelvű Tanítóképző Karon. A fényképkiállításon látható fotókat a kar hallgatói, Bakos Réka, Csuvárdity Tamara és Szalai Lilla készítették. A portrék a 2017 és 2019 között a Kiss Lajos Néprajzi Társaság, az MTTK és a Verbi Nyelvi Kutatóműhely közreműködésével szervezett székelykevei terepmunkák alkalmával készültek.

A kiállításra sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Gergely Árpád)

A kiállításra sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Gergely Árpád)

– Az elmúlt három évben kialakult a karon egy olyan csapat, amelynek tagjai évente jártak kutatni Székelykevére. A csapat legaktívabb tagjai Bakos Réka, Csuvárdity Tamara és Szalai Lilla voltak. Mások is bekapcsolódtak, viszont ők hárman végig jelen voltak. Ugyanúgy, mint a kiállítást megnyitó Fehér Viktor is. Ő a Pécsi Tudományegyetem Néprajz és Kulturális Antropológia doktori iskolájának hallgatója. A kutatásban a kar tanárai közül dr. Vukov Raffai Éva, dr. Németh Ferenc és jómagam vettünk részt – emelte ki a megnyitón dr. Raffai Judit, az MTTK oktatója.

A kiállítást Fehér Viktor nyitotta meg. Mint elmondta, a kutatás témái közé tartozott a lakodalmi szokások, a gyermekjátékok története, valamint Szőcs Boldizsár mesemondó meséinek utóélete és alakulástörténete. Ezenkívül foglalkoztak a női sorsok és a mobilitás témájával is. Kiemelte, hogy a kiállítás a helyi elköteleződés egy olvasatát nyújtja. Emellett kiolvasható belőle a globális társadalmi-politikai körülmények hatása is.

A fényképkiállítás az MTTK Nyitott kapuk hete elnevezésű rendezvénysorozat részeként valósult meg.