2024. július 15., hétfő

A Magyarázat mindenre fődíjat nyert Münchenben

A Müncheni Filmfesztivál fődíja, a CineMasters Award korábban olyan alkotókhoz került, mint Asghar Farhadi, Koreeda Hirokazu, Andrej Zvjagincev vagy Pong Dzsunho, most pedig Reisz Gábor alkotása kapta.
Mint a film Facebook-oldalán írják, vasárnap este Reisz Gábor Karlovy Varyban a zsűri tagjaként Kristályglóbuszokat adott át csupán pár órával azután, hogy a Magyarázat mindenre elnyerte a Müncheni Filmfesztivál fődíját.

A müncheni zsűri így fogalmazott a filmről: „Mesterien festi meg egy megosztott társadalom portréját, amely a továbblépés útját keresi, a színészi játék és az operatőri munka pedig tovább emeli a hatását. (...) Egy olyan korban, ahol egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe a szólásszabadság és a társadalmi párbeszéd, szükségünk van az alkotásokra, amelyek ezekkel a problémákkal foglalkoznak.”
A film korábban a 27. Tertio Millenio fesztiválon, Rómában lett a legjobb, Franciaországban, az európai filmművészet sokszínűségét ünneplő rangos Les Arcs-i Filmfesztiválon nyerte el a Cineuropa díját, Adonyi-Walsh Gáspárt pedig a filmben nyújtott alakításáért ismerték el. Az alkotás Chicagóból hozta el a legjobb nemzetközi filmnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjakat, a Velencei Filmfesztivál Orizzonti kategóriájának elismerését kapta meg.

Nyitókép: Jelenet a Magyarázat mindenre című filmből (Fotó: Vajda Réka)