2024. május 14., kedd

Két brácsa és egy fagott

Szombaton koncert Magyarkanizsán

Szombaton 19 órai kezdettel Mezei Szilárd (brácsa, nagybőgő), Jávorka Ádám (brácsa) és Nemanja Mihailović (fagott) ad koncertet a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely próbatermében.

Nemanja Mihailović

Nemanja Mihailović

– A XX. századi zenék egyik jellegzetessége, hogy szinte mindegyik hangszer szólóhangszerré nőtte ki magát. A korábban szinte csak kíséretre használt brácsából is így lett mára szólóhangszer is. Nekünk magyaroknak ugyan Bartók brácsaversenye a legismertebb, de itt, Délvidéken Mezei Szilárd brácsajátéka tette a hangszert ismertebbé. A legéneklőbb hangszernek a csellót tartják a zenei ítészek, a brácsa viszont sajátosan vallomásos lelkületű, lírai hangvételű hangszerként ismert. A fagott, mint szólisztikus hangszer is újdonság vidékünkön.

Ezúttal két olyan brácsázó muzsikus és zeneszerző, valamint egy fagottos, énekes fog együtt játszani, rögtönzéssel együtt alkotni, akik a zene különféle stílusaiban is otthon mozognak. Egyedülálló, a hangszer jellegéből fakadóan – vallomásos – estre van tehát kilátás. Mezei Szilárdot és Jávorka Ádámot együtt legutóbb a Szertartászene királyunk, a Nap tiszteletére c. Szabados Görgy szerezte oratorikus mű nagyzenekarában láthatta, hallhatta a magyarkanizsai közönség 2005-ben – olvasható az ajánlóban.

Mezei Szilárd és Jávorka Ádám

Mezei Szilárd és Jávorka Ádám

Szervező: Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa.

A belépés díjtalan.