2024. május 13., hétfő

Egy elveihez hű színésznő

Bemutatták a Ko igra Sonju Savić című színdarabot a čačaki Kulturális Központban, Urbán András rendezésében

Nagyszámú közönség előtt mutatták be a čačaki Kulturális Központban a Ko igra Sonju Savić című előadást, amely a művészi állhatatosságról, a kitartásról és a művészek életéről szól. Az előadás a belgrádi Bitef teátrum és a čačaki Kulturális Központ koprodukciójában készült.

Urbán András, a produkció rendezője elmondta: az előadás nagyon őszinte, nem sértő senki számára. Továbbá hozzátette, hogy a produkció minden pillanatát Sonja Savić színésznő élete ihlette, aki 1961-ben született Čačakon, és 2008-ban temették el a város melletti Donja Gorevnica falusi temetőjében.

Így fogalmazott a munkáról:
„Miközben a darabon dolgoztam, olyan érzésem volt Sonjával kapcsolatban, hogy ő a kitartás ikonja, aki nem adja fel az elveit. A Sonja Savić életével kapcsolatos munkát nem úgy kell elképzelni, mint egy örömteli sétát a folyóparton, sokkal inkább egy nagyon fájdalmas és lehangoló történetként. De azt hiszem, megbirkóztunk vele.” Arra a kérdésre, hogy ki játssza Sonja Savićot, azt válaszolta, hogy senki, de mégis mindenki.
A szöveg szerzője, Vedrana Božinović elmondta, hogy miközben a darabon dolgozott, mindennap Sonja Savićtyal élt, és hangsúlyozta, hogy a produkció nem foglalkozik a színésznő életének egyetlen konkrét időszakával sem.

Fotó: Moravainfo

Fotó: Moravainfo

Borjanka Ljumović színésznő elmondta, hogy számára a Ko igra Sonju Savić színdarab egy nő, egy művész bátorságát mutatja be.
– Ez az előadás egy nőről szól, aki nem fogadta el, amit felkínáltak neki, ha nem akarta. Aki nem akart sztár lenni, amikor tehette, aki a saját útját akarta járni, és aki mindenekelőtt önmagára hallgatott – mondta Borjanka Ljumović.
Az előadás főbb szerepeiben Nikola Voštinićot, Borjanka Ljumovićot, Ivana Terzićet, Julija Petkovićot és Bratislav Jankovićot láthatja a közönség, a dramaturgVedrana Božinović, a zenét pedig Irena Popović Dragović írta.