2024. május 10., péntek

Csáth, a zeneszerző

Kottáinak fénymásolatát szerezte meg a Lányi Ernő IME Hang Klasszikus Zenei Társulata

Az elmúlt egy évben rengeteg kulturális rendezvényt nélkülöznünk kellett, így a komolyzenei koncerteket, hangversenyeket is. A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Hang Klasszikus Zenei Társulatának tervezett programjai is az online térben valósultak meg. Jó hír, hogy fénymásolatban visszakerült Szabadkára Csáth Géza kottáinak egy része, amelyeket az Országos Széchényi Könyvtárban őriztek. Az utóbbi időben mind több kutató foglalkozik az ismert író zeneszerzői és zenekritikusi munkásságával. Amennyiben a járványügyi intézkedések lehetővé teszik, a Hang az idei koncertszezont Csáth Gézának, Lányi Ernőnek, Gaál Ferencnek és más szabadkai zeneszerzők munkásságának fogja szentelni. A Csáth-kottákról és a tervekről Németh György zongoraművésszel, zenepedagógussal, a Hang Klasszikus Zenei Társulatának vezetőjével beszélgettünk.

Németh György elmondta, hogy tavaly a Budapesti Filharmóniai Társaság készített egy félórás videót Csáth Géza zenei munkásságáról. Ebben arról is szó volt, hogy zenét szerzett.

– Felkerestem a videó zenei szerkesztőjét. Egy ideig leveleztem velük, és megtudtam, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik a Csáth-kottákat. Annak idején oda kerültek a hagyatékból. Teljesen véletlenül találtak rájuk. Az utóbbi években Magyarországon több szakember is foglalkozott a témával. Kelemen Éva zenetörténész könyvet is írt róla a Művészetek vándora – A zeneszerző Csáth Géza című könyvében, amelyben az író zeneszerzői munkásságát dolgozza fel. A kötetnek egy CD-melléklete is van, amelyen Csáth műveit Elek Szilvia (zongora), Kiss Tivadar (ének), Kuklis Gergely (hegedű), Csonka Gábor (hegedű), Benkő Gyula (brácsa) és Sturcz András (gordonka) adják elő. Többekkel leveleztem, hiszen szerettem volna visszahozni Csáth-műveit Szabadkára. Decemberben mindezt sikerült elérni Jónás Gabriella színésznő, a Lányi Ernő IME művészeti vezetője segítségével, hiszen ő volt az, aki átvette a kották fénymásolatát Budapesten. Ezek főleg kéziratok, amelyek sohasem voltak kiadva. Közülük mindössze néhány kotta jelent meg Csáth Géza életében. Ezeket idővel digitalizálni kell. Némelyik nehezen olvasható. Kelemen Éva zenetörténész ajánlásával válogattuk ki a Csáth-kottákat, főleg olyanokat, amelyeket közönség előtt is előadhatók. Csáth Géza ezenkívül korának egyik leghitelesebb, legjobb zenekritikusa volt. Sok írása megjelent különböző koncertekről, illetve művészeket is méltatott. Követte a kor zenei történéseit, és ismerte az akkori zeneszerzők, előadók munkásságát. Ezeknek az írásoknak és Csáth-kottáknak nagyon fontos szerepük van Szabadka zene- és kultúrtörténetében – nyilatkozta lapunknak Németh György.

 Azt is elmondta, hogy ősszel a Hang Klasszikus Zenei Társulat egy szimfonikus koncertet szeretne rendezni, amelyen Lányi Ernő és Gaál Ferenc művei fognak szerepelni.

– Ezeket valószínűleg régen nem hallotta a szabadkai közönség. A Csáth-kottákkal kapcsolatban az a tervünk, hogy egy olyan zenés-irodalmi estet tartsunk, amelyen Csáth Géza, Kosztolányi Dezső és Lányi Ernő művei hangzanak majd el. Erről a hármasról szeretnénk egy képet adni. Csáth és Lányi esetében a zenei művek kerülnek műsorra. Csáth Géza novelláiból és Kosztolányi Dezső verseiből szeretnénk adni egy kis ízelítőt. Emellett szeretnénk egy olyan koncertet is adni, amelyen más szabadkai zeneszerzők művei is elhangzanak. Reményeink szerint mindezt ősszel meg tudjuk valósítani. Célunk, hogy megismertessük a közönséget a helyi zeneszerzőkkel – emelte ki Németh György.

A Hang Klasszikus Zenei Társulatának tagjai átdolgozták Csáth Notturo című hegedűművét, amelyet zongorán és csellón adtak elő. Zongorán Németh György, csellón pedig Molnár Viktor játszott. Az erről készült videót a Hang Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján tekinthetik meg.