2024. május 13., hétfő

Embereket, családokat megosztó témákról

Újvidéken ma zárul le a Napjaink elnevezésű színházi fesztivál

A Szerb Nemzeti Színházban, a legrégebbi szerbiai színházban pénteken kezdetét vette a Napjaink Fesztivál.

A három színház – a Szerb Nemzeti Színház, a Belgrádi Drámai Színház és az Újvidéki Színház – a közelmúltban megállapodást írt alá. Ennek gyümölcseként az újvidéki közönség a május 7-e és 11-e között zajló Napjaink Fesztiválon a Belgrádi Drámai Színház öt előadását tekintheti meg a Szerb Nemzeti Színházban.

A Pera Dobrinović színpadon a fesztivált Mato Matišić Fine mrtve d(j)evojke (Finom halott lányok) című produkciója nyitotta meg. Matišić szövege egy leszbikus pár életével és az embereknek a hozzájuk való viszonyával foglalkozik, provokatív társadalmi kérdéseket érintve. „A horvát, sőt a szerb társadalom szentháromságának, a hazaszeretetnek, a vallásnak és a házasságnak a megkérdőjelezésével Matišić a kispolgári képmutatást hangsúlyozza” – fogalmazott Patrik Lazić rendező. Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević és Mladen Sovilj élethűen formálta meg a rájuk bízott szerepet.

Szombaton a közönség Fedor Šili A felolvasó című előadását látta, amely Bernhard Schlink regénye alapján készült, Boris Liješević rendezésében. Az újvidékiek megtapsolták mind a ragyogó produkciót, mind az alkotógárdáját. Az előadás alapját képező regényben a háború utáni nemzedék kérdéseket tesz fel a holokausztról és a koncentrációs táborokról, valamint morális kérdéseket vet fel a nácik perének helyességéről a háború utáni Németországban. „Az akcióra a második világháború után tíz, tizenöt és huszonöt évvel került sor, amikor a következmények még mindig láthatók, és a bűnözők még mindig ott vannak, békés állampolgárokká változva. A kérdés az, hogy milyen attitűddel kell szembenézni valakivel, aki háborús bűncselekményt követett el. Vajon az ember kizárólag a bűn prizmáján keresztül nézzen rá, vagy valami mást keressen abban a személyben, aki mellette van” – emelte ki Boris Liješević rendező. A produkcióban a közönség Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić, Ivan Tomić és más kiváló színművészek játékát élvezhette.

Vasárnap az esti órákban Slobodan Obradović Ružni, prljavi, zli (Csúfak, piszkosak és gonoszak) című produkcióját nézte meg a színházkedvelő közönség. Ettore Skola filmje alapján Lenka Udovički rendezte ezt a fekete humorú történetet a Róma külvárosában, a társadalom peremén, higiénia nélküli településen élő emberekről. Az egyszemű főszereplő négy generációból álló család feje. Főleg lopásokkal és prostitúcióval, de minden más munkával is eltartja önmagát, függetlenül attól, hogy az tisztességes vagy igazságtalan. A szeme elvesztéséért a biztosítótól kapott jelentős összeget nem hajlandó megosztani velük. Pénzét magára költi, elrejti a többi családtag elől, akik folyamatosan megpróbálják a pénzt ellopni tőle, ő meg folyton verbálisan és mentálisan molesztálja őket. Az előadás rámutat arra, hogy az anyagi szegénység és az érzelmi, erkölcsi nyomorúság puszta létre és ösztönökre redukálja az embereket.

Tegnap a fesztivál közönsége Goran Stefanovszki Divlje meso című új előadását nézhette meg, Jagoš Marković rendezésében, a Belgrádi Drámai Színház színrevitelében. A történet középpontjában egy családi viszálykodás áll, amelyen keresztül ütköznek a világ különböző nézetei, hagyományos és erkölcsi, rákkeltő félreértés és kizárólagosság, valamint az előre törő fasizmus, illetve az azt alakító körülmények. Stefanovszki művét a színházi kritikusok és szakemberek az évszázad drámájának nevezték. Az ősbemutatója 1979-ben volt Szkopjéban, azóta több produkció is készült az egykori Jugoszláviának, azaz a mai régiónak a színpadjain.

A Napjaink című minifesztivál első részét ma, kedden az Ivica Buljan rendezte Tiho teče Mississippi (Lassan folyik a Mississippi) című produkciója zárja. Vladimir Tabašević prózája alapján készült, amelyben összefonódik történelem és intimitás, személyesen és ideológiailag, egy század végét és egy társadalom felbomlását ábrázolva.

A Napjaink minifesztivál a következő évadban is folytatódik, amikor a Belgrádi Drámai Színház előadásait az Újvidéki Színházban adják elő szeptemberben, míg az Újvidéki Színház októberben viszonozza a fővárosi színház vendégszereplését. Novemberben a fővárosi közönségnek lehetősége nyílik a Szerb Nemzeti Színház öt produkciójának a megtekintésére, éspedig: Kokan Mladenović rendezésében A vihart, Sonja Petrović színpadra állításában a Ki ölte meg Janis Joplint? c. produkciót, továbbá a Travnička hronikát (A travniki krónika), amelyet Nikita Milivojević rendezett, valamint az Igor Vuk Torbica rendezte Tartuffe és a Krvave svadbe (Véres esküvők) c. előadásokat.