2024. május 9., csütörtök

Koncertek az év végére

A Szabadkai Filharmónia és a Garden Quartet is fellép hamarosan a Városházán

Az idei karácsonyi és újévi időszak is tartogat remek zenei eseményeket. Nemsokára a Garden Quartet és a Szabadkai Filharmónia lép fel, a koncertekre a belépés díjtalan. A rendezvényekről Zsiga Pál hegedűművésztől, a Szabadkai Filharmónia igazgatójától és a Garden Quartet tagjától értesültünk:

– December 13-án, hétfőn 19 órakor a szabadkai Városháza dísztermében karácsonyi-újévi hangversenyt ad a Garden Quartet. Stefanović Slobodannal, Kiss Tamással és Molnár Viktorral szeretettel várunk minden komolyzene kedvelőt és azokat is, akik szeretik a tangómuzsikát. Idén ugyanis Piazzolla-év van, az argentin zeneszerző születésének századik évfordulójáról emlékezünk meg, így az ő művei is felcsendülnek majd. Többfajta zenével, változatos műsorra készülünk, hallhatók lesznek természetesen a klasszikus zene gyöngyszemei is.

Két napra rá, azaz december 15-én, szerdán, szintén 19 órakor a szabadkai Városháza dísztermében a Szabadkai Filharmónia kamarazenekara lép fel, ezúttal viszont nagyobb felállásban, mint az elmúlt néhány koncerten, megközelítőleg húsz taggal, vonósokkal. A hangversenyünk az amerikai szponzorunk, a Parma Recordings által támogatott. Ez egy nagyon különleges koncert lesz, mivel kortárs amerikai és európai zeneszerzők műveit is játsszuk majd, méghozzá olyanokat, amelyek nem csak Szerbiában, de Európában és Amerikában sem lettek még előadva. Nagyon jó művekről van szó, amelyek a vélemények szerint szélesebb közönségréteg tetszését is elnyerhetik. Emellett pedig persze úgymond régi kedvenceket, Bachot, Vivaldit és Mozartot is játsszunk. Teszem hozzá ez a megnevezés viszonylagos, hiszen fiatal zenekedvelőknek, zenészeknek az új kedvenceikké válhatnak, talán épp a mi koncertünkön szeretik meg a szerzeményeiket. Szeretnénk mindenkit megcélozni, igyekszünk mindenkinek a kedvében járni. Abban reménykedünk, hogy a közönség vágyik a hangversenyekre, mi pedig törekedni fogunk, hogy a koncertjeink élvezetesek legyenek és nagy élményt okozzanak. Csak arra szeretnénk emlékeztetni a közönséget, hogy a járványügyi szabályok a koncerteken is érvényesek – mondta Zsiga Pál.