2024. május 9., csütörtök

Cristian Mungiu filmje nyert

A palicsi filmfesztivál különdíját a Csuja László és Nemes Anna rendezésében készült Szelíd című magyar filmnek ítélték oda

Péntek este véget ért 29. palicsi filmfesztivál, a legünnepélyesebb és legizgalmasabb pillanat pedig a díjazottak kihirdetése volt. A fő versenyprogram idén tíz filmet sorakoztatott fel, legalábbis ennyi volt versenyben. A szakmai zsűrit Katriel Schory (Izrael), Lorna Tee (Malézia), M J McMahon (Egyesült Királyság), Joshua Jádi (német–magyar) és Katarina Radivojević (Szerbia) alkotta. A megítélésük szerint a fő versenyprogram idei legjobb filmje a Cristian Mungiu román rendező által készített R.M.N., illetve Mágneses rezonancia volt, a döntést pedig egyöntetűen hozták meg. Különdíjat ebben a kategóriában a Csuja László és Nemes Anna rendezésében készült Szelíd című alkotás kapta meg, míg a legjobb rendezőnek járó díjjal Dmytro Sukholytkyy-Sobchukát jutalmazták a Pamfir című filmért, amely ukrajnai, francia, chilei, lengyel és német koprodukcióban készült.

A fő versenyprogramot a FIPRESCI, filmkritikusok zsűrije is kísérte, amelyet az idén Ingrid Beerbau (Németország), Sunčica Unevska (Észak-Macedónia) és Michele Sancisi (Olaszország) alkotta. Ők a legjobb film díját az Ulrich Seidl rendezte, osztrák, francia, német koprodukcióban készült Rimini című alkotásnak ítélték oda, különdíjat pedig a Pamfir kapott.

A nemzetközi kritikusok zsűrije ezúttal is a főleg Kelet-Európára fókuszáló Párhuzamok és ütközések versenyprogram kínálatát követte. A zsűrit Martin Milinković (Horvátország), Nataliia Serebriakova (Ukrajna) és Wolfgang Martin Hamdorf (Németország) alkotta. Ők a legjobb film díját a Maksym Nakonechnyi ukrajnai rendező Butterfly Vision című alkotásnak ítélték oda, különdíjat pedig a lengyel Tomasz Wasilewski Bolondok című filmjének adtak.

Az egyik díjazott filmet, a Pamfirt az utolsó nap láthatták a nézők. A palicsi filmfesztivál vendége Yelena Khokhlatkina volt, aki a pénteki sajtótájékoztatón beszélgetett az újságírókkal:

– Amit el tudnék mondani az filmről, az nem lenne elég, nem váltaná ki a film megtekintésének az élményét. A z alkotás elkészítése egyáltalán nem volt zökkenőmentes, amikor hozzáfogtunk, minden rendben volt, azután közbeszólt a Covid és jött a többi probléma is. A rendező első utasítása a számomra az volt, hogy egy külön térség dialektusát sajátítsam el, ami nehézséget okozott, először azt se tudtam, hogyan fogjak hozzá. A rendező ahhoz is ragaszkodott, hogy a színészek megéljék azt, amiket a karaktereik is, én például megtanultam tehenet fejni, lovagolni nem edzett lovakon, dolgoztam nyilvános konyhában, a kollégám pedig bútorgyárban – hallottuk a színésznőtől, aki az ukrajnai helyzetről is beszélt.

– Mindannyiunkat nagyon megvisel, minden napunk arról szól, hogy hányan vesztették életüket, egyik kollégánk is a harcban esett el. Mindezek ellenére viszont nem szűnt meg a tenni akarás, az alkotókban továbbra is van kreativitás és ezt szeretnék is kifejezésre juttatni – emelte ki Yelena Khokhlatkina.

A fesztivál vendégeként Michel Hazanavicius francia filmrendezőt is köszönthettük, ő az egyik idei Lifka Sándor-díjas, az átadást a fesztivál utolsó napjára tették, a sajtótájékoztatón pedig egyebek közt felidézte, hogyan lett rendező:

– Nem filmes családból származom, így nem volt a szüleim részéről ilyen fajta irányítás. Emlékszek, amikor tiniként megnéztem Godard Kifulladásig című filmjét, óriási hatást tett rám. Az a fajta szabadság, amit Godard filmjeinél éreztem, nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ezt a pályát válasszam – mondta a rendező, akitől azt is megtudhattuk, hogy jelenleg egy animációs filmen dolgozik, amely a második világháborúról szól.

Az idei Underground Spirit-díjat Borbás István operatőr még csütörtök este átvette, az újságírókkal pedig pénteken beszélgetett:

– A díjban legjobban az tetszik, hogy az Underground Spirit a neve, hogy ezen a téren kaphattam meg. Nagyon meglepett, mert nem gondoltam volna, hogy valaki még figyelembe veszi azokat a filmeket, amiket régen készítettünk – hallottuk Borbás Istvántól, aki Svédországban él, az elmúlt évtizedekben pedig Roy Anderssonnal alakított ki gyümölcsöző szakmai kapcsolatot és számos filmen dolgoztak együtt.

A palicsi filmfesztivál egyes alkotóknak remek alkalmat ad arra, hogy a filmjeiknek itt legyen a szerbiai bemutatója, így volt ez a David Kapac, Andrija Mardešić rendezésében, Predrag Miki Manojlović főszereplésével készült Nagybácsi (Stric) című horvát, szerb koprodukcióban készült alkotással, amelynek a nagy érdeklődésre való tekintettel, különvetítése is volt.

A palicsi filmfesztiválon a végszót a szervezők ragadták meg. Ilija Tatić, a fesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója azt mondta, hogy sok dicséretet kaptak, ami nagyon jólesik a szervezés terén év közben történő nehézségek és kihívások után. Radoslav Zelenović arra tért ki, hogy elégedettek a látogatottsággal, minden filmfesztiválnak az a vágya, hogy külön vetítést kelljen beiktatni a nagy érdeklődés miatt, a Nagybácsival pedig pont így jártak. A fesztivál igazgatója azt is előrevetítette, hogy a tervek szerint a következő filmfesztivál jövőre július 15-én kezdődik:

– Most egy kicsit pihenünk, de szeptemberben nagy iramban fogunk hozzá a szervezéshez. Ez lesz a harmincadik és törekedni fogunk, hogy méltó legyen a jubileumhoz. Ez a szám nem sok, de nem is kevés – szögezte le Radoslav Zelenović.