2024. május 14., kedd

Teljes improvizáció

Phil Minton és Mezei Szilárd adott koncertet a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Phil Minton és Mezei Szilárd koncertje tulajdonképpen egyfajta adósságtörlesztés. A legutóbbi Desiré fesztiválon kellett volna fellépniük, de a covidos problémák miatt az angliai improvizációs jazzénekes nem bírt utazni, mivel pedig nyolcvanegy éves, minden bizonnyal nem is volt ajánlatos. A duó nemrég Szlovéniában, Budapesten és Szegeden játszott, de az állomások közt szerepel Magyarkanizsa, Belgrád és Újvidék is. Mezei Szilárdot az együttműködésről kérdeztük:

– Phil Mintonnal többször találkoztunk, játszottunk is együtt, de nagyobb felállásban, duóban ez az első alkalom. Néhány évvel ezelőtt Nickelsdorfban (Miklóshalma) találkoztunk egy fesztiválon, egyszer csak küldött egy emailt, amelyben az állt, hogy amennyiben lenne kedvem, felléphetnénk ketten. Ez azóta is húzódik. 2018-ban Belgrádban kellett volna játszanunk, de nem jött össze, mire pedig megint lett volna belőle valami, elkezdődött a pandémia is. A szándékunkról azonban nem tettünk le, így végül most valósulhatott meg a tervünk. Ez egy olyan produkció, amely száz százalékban improvizáció, még csak nem is egyeztettünk, nem is beszélünk róla. Ez egy kuriózum. Phil Minton kiemelkedő, szinte egyedülálló előadó, aki teljes hangi spektrumot használ a bel cantótól kezdve a fütyörészésig. Mindketten foglalkozunk az improvizációval, így alakult ki kommunikáció közöttünk, és nagy öröm a számunkra, hogy a KDSZ-ben koncertezhettünk – emelte ki Mezei Szilárd.

A fellépésről és a zenéről Phil Mintonnal is beszélgettünk:

– Mostanában legjobban az improvizatív zene érdekel. Szeretem a hangokat, amikor valahova utazok, mindig figyelek arra, hogy milyen hangok vesznek körül, hallok-e madarakat vagy más hangforrásokat.

Úgy gondolom, hogy a mai zene nagyon a biztonságra megy, nem enged meg túl nagy szabadságot, és ez elszomorít, aggasztó a számomra. Nagyon szeretem a színházat és szeretek koncertezni is színházakban. Ilyen produkcióval általában kis létszámú közönség előtt lépek fel, Berlinben például inkább a fiatalokat vonzza az improvizatív koncert, Angliában pedig az idősebbeket. Amikor láttam Mezei Szilárdot zenélni, rögtön éreztem, hogy nagyon jó lenne együtt fellépni, annyira lenyűgözött. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam korábban eljönni, de most végre sor kerülhetett a koncertre – hallottuk Phil Mintontól.