2024. május 18., szombat

Legyen közkincs a népdal!

Konferencia Bodor Anikó emlékére kedden Zentán

Bodor Anikó (1941–2010) népzenekutató, pedagógus emléke előtt a Legyen közkincs a népdal! elnevezésű konferenciával tisztelegnek.

A rendezvény megnyitója kedden 10 órakor lesz a Zentai Alkotóházban, amikor a résztvevőket Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Juhász Gyula, a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának vezetője köszönti. Ezt követően a következő előadások hangzanak el: Bolyos Miklós: Király Ernő és a Durindó kezdetei, Fábri-Ivánovics Tünde: „Noé bárkája” – népi ének oktatás a XXI. században, Cseszák Zsombor: Vonós népzeneoktatás alapfokon – lehetőségek és tapasztalatok.

Fél egykor A zentai kertek alatt című konferenciakötetet Kónya Sándor és Juhász Gyula mutatja be.

Délután fél kettőkor a folytatásban elsőként Kelemen Zsolt: Citeraoktatás mindenkinek című előadása hangzik el. A Vajdasági magyar népdalok IV. kötete új kiadásban jelent meg, ezt bemutatja Kónya Sándor és Juhász Gyula. Majd Borsi Ferenc tart előadást A muzslyai Lele József citerás kismonográfiája-oktatási segédanyag bemutatása címmel. Csonka Balázs a szerb és a magyar tamburaoktatás módszereinek összehasonlítását vállalta. Gubinecz Ákos: Népzeneelméleti alapok tanítása címmel tart előadást.

Délután 5 órakor a Felsővárosi temetőben: megemlékezés Bodor Anikó és Burány Béla sírjánál Kónya Sándorral (Közös zenélés, éneklés a résztvevőkkel Bodor Anikó sírjánál).

Este 6 órakor a Zentai Alkotóházban: Zenta város de szép helyen van, népzenei műsor az elmúlt három év Bodor Anikó-díjazottjaival.