2024. április 27., szombat

Korhatártalanul – 50 után is aktívan

Endrei Judit egykori magyar televíziós bemondó, szerkesztő-műsorvezető Szabadkán is bemutatta a könyvét

Az idősödés nem dráma, hanem az élet legtermészetesebb velejárója – hangzott el szerdán a magyarországi Endrei Judit egykori magyar televíziós bemondó, szerkesztő-műsorvezető Korhatártalanul – 50 után is aktívan című könyvének bemutatóján. Az eseménynek a szabadkai Blaha Lujza cukrászda adott otthont, ahol Szabó-Hangya Teréz újságíró-szerkesztő beszélgetett a szerzővel korábbi tevékenységeiről, pályakezdéséről, a televíziós karrierjéről, az ott eltöltött időről és a távozásáról, valamint jelenlegi mindennapjairól. A családias hangulatú, telházas rendezvényen a jelenlévők meghallgathatták Endrei Judit szemléletét az aktív idősödésről, az ötvenen túli élet lehetőségeiről, a boldogságról, az örömforrásokról, a tartalmas, kiegyensúlyozott életről, mindezt egy kávé és sütemény mellett. 

A magyar televíziózás aranykorának összetéveszthetetlen egyénisége közel ötven évvel ezelőtt került képernyőre, ma Korhatártalanul című műsorával, könyveivel és előadásaival köti le figyelmünket. Emellett mediátorként is dolgozik, rendszeresen ír a Meglepetés magazinba, valamint számos közönségtalálkozóra jár nemcsak az anyaországban, de a határon túli településeken is. 

– ,,Nem az a fontos, hogy mennyi év volt az éveidben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben” – ez az Abraham Lincoln-idézet olvasható a szerző könyvének fülszövegében. A kiadványt átlapozva azonnal feltűnhet az olvasónak, hogy egy nagyon személyes hangú kötetet tarthat a kezében. Találhatunk benne egyéni történeteket is, valamint több szakember életszerű és használható tanácsait. Aki elolvassa, úgy érezheti, egy jóízű beszélgetés résztvevője, ezért is hívja a szerző alkotását „beszélgetős” könyvnek.

Endrei Judit pedagóguscsaládból származik, az ő végzettsége is magyar-orosz szakos tanár. Ennek ellenére sosem gyakorolta ezt a hivatást, ugyanis a képernyő túloldalán érezte magát teljesnek. Mint mondta, mindig is nagyon jó érzés tölti el a televíziózással kapcsolatban, hiszen nem mindennapi lehetőségeket kapott általa.

– A szakmám révén sok emberrel találkozhattam és beszélgethettem, bizonyos értelemben általuk épülhettem is. Több mint két évtizednyi pályafutás után, 1998-ban azonban önként távoztam a televízióból. Sokáig kerestem az utam, majd 2006 környékén a testvéremmel ötletelve merült fel a gondolat, hogy mi lenne, ha elindítanánk egy olyan programot, ami az idősödéssel kapcsolható össze. Akkoriban én már ötvenéves elmúltam – idézte fel a kezdeteket Endrei Judit, hozzátéve, klubtalálkozókat szerveztek, ahol sokat beszéltek arról, hogyan lehet értelmesen, egészségesen, aktívan tölteni az 50 pluszos éveket.

Arról, hogy hogyan élhet boldog életet egy 50 pluszos ember, a vendég a következőképpen válaszolt:

– A legfontosabb, hogy egészségtudatosan éljünk. Ez mindennek az alapja. Csakis a mi kezünkben van a döntés, hogy kialakítsunk magunknak egy teljesebb életet. Keressünk új közösséget, új társaságot és új tevékenységeket. Mozogjunk. Számomra például a legideálisabb testmozgás a gyaloglás. A séta nemcsak a fizikumunknak, a szellemünknek, de a lelkünknek is jót tesz. Ugyanakkor fontos a pozitív gondolkodás is. Természetesen mindenki életében vannak nehéz időszakok, de az idősödésnek épp az is egy pozitívuma, hogy mi már számos kihívásokkal teli helyzetet éltünk túl, így már nem nagyon tud olyan dolog történni velünk, amit ne tudnánk megoldani. Mindezek mellett rengeteg emlék, élmény birtokában is állunk, amelyekre időnként, kicsit megállva, jó érzés visszagondolni – emelte ki Endre Judit, kihangsúlyozva: egy 30 éves embernek is egészségtudatosan, szellemileg feltöltődve kellene élnie.

– Ahogy az idősebbek esetében is kiemelkedő, hogy közösségbe menjenek, úgy egy fiatal életében is lényeges, hogy ne csak a napi nyolc óra munka adjon számára közösségi élményt, hanem akár egy közös kirándulás, egy jó társasági est, vagy egy tartalmas beszélgetés, amitől jobban érzi magát – fűzte hozzá az előadó, majd az 50 feletti nők helyzetéről is ejtett néhány gondolatot.

Fotó: Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

Fotó: Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

– A médiából az ömlik a nőkre, hogy„ legyél hamvas, ránctalan, nádszál, ápolt” és így tovább. Jobbára a külsőségek kerülnek előtérbe, pedig a belső értékek magunkban való tudatosítása ennél sokkal fontosabb. Úgy gondolom, minél hamarabb el kellene kezdeni egy nőnek azzal foglalkozni, hogy ki is ő maga valójában, milyen ember, vagy éppen hogyan érzi magát a világban. Érdemes magunkkal foglalkozni, újra gondolni a céljainkat, megújítani a kapcsolatainkat, örömforrásokat keresni a mindennapi rohanás mellett, hiszen ha mi, nők, harmóniában vagyunk magunkkal, nagyobb harmóniát tudunk teremteni a környezetünkben, a világban is – hangsúlyozta az egykori magyar televíziós bemondó, majd az idősebb szülők attitűdjére is kitért. 

– Lényeges, hogy a gyerekeink azt lássák rajtunk, hogy jól érezzük magunkat, aktív életet élünk és törekszünk az egészséges életmódra. Ezáltal ők is megnyugodhatnak, ugyanis nem kell miattunk idegeskedniük. Fontos azonban, hogy hagyjuk a gyerekeinket élni, ők úgyis tudják, hogy mi mindig ott vagyunk, és készen állunk arra, hogy segítsünk nekik, de ne nehezítsük meg az életüket azzal, hogy feltétlenül ott lihegünk a nyakukba, és egyfajta terhet jelentünk a számukra – magyarázta az előadó, aki a jelenlegi mindennapjairól is beszámolt a jelenlévőknek.

– Én jól elszórakoztatom magam mindennap. Szerintem az örök kíváncsiság megmarad bennem életem végéig. Szoktam mondani a kortársaimnak, hogy soha ne mondják azt, hogy valamit már nem fognak, vagy nem tudnak megtanulni, hiszen mi bármit meg tudunk tanulni, csak talán kicsit lassabban. És hogy lesz-e új könyvem, ez egy jó kérdés. Maradjunk annyiban, hogy egy-két év múlva minden kiderül az olvasók számára. Nekem valójában már nincsenek hatalmas céljaim. A legfontosabb számomra az, hogy mindennap megéljek valamit, amitől jól érzem magam – zárta gondolatait Endrei Judit. 

Az esemény az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében valósult meg. 

Nyitókép: Endrei Judit könyvbemutatója rengeteg érdeklődőt vonzott a szabadkai Blaha Lujza cukrászdába (Fotó: Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete)