2024. április 27., szombat

Izrael képekben

Yohanan Lakicevic képzőművészeti alkotásait tartalmazó katalógust mutattak be a Szabadkai Városi Múzeumban

Yohanan Lakicevic festőművész, illusztrátor és karikaturista, 1943-ban született Szabadkán Đorđe Lakićević néven, 1951-ben az anyjával Izraelbe költözött és azóta is ott él. A jeruzsálemi Nemzeti Művészeti és Formatervezési Akadémián végezte a tanulmányit. Alkotásaival a közönség szerda este ismerkedhetett meg a Szabadkai Városi Múzeumban, ez volt egyben a festőművész munkásságának első hivatalos bemutatása a szülővárosában. A projektumot az újvidéki Danubius Egyesület és Vladimir Todorović újságíró, publicista, a katalógus szerzője karolta fel, támogatója pedig a szerbiai emberjogi és kisebbségjogi minisztérium. A kiadványt Vladimir Todorović mutatta be, aki behatóan foglalkozik a vajdasági zsidóság múltjával és sorsával. Todorović előadása során még több részletet tudhattunk meg Yohanan Lakicevic életútjáról.
– Több mindennel foglalkozott a múltban, most a festészet áll az első helyen, de továbbra is jelennek meg illusztrációi és karikatúrái. Számos helyen állított ki, de a szülővárosában még sohasem. Holott a közönségnek érdemes tudnia róla, megismerni a munkásságát. Yohanan szeret utazni, és az lenne az igazi, ha eljöhetett volna személyesen, harminc-negyven alkotással, de a magas biztosítási és vámköltségek miatt a mai idők nem kedveznek az ún. import-kiállításoknak. Márpedig ha itt lenne, biztosan mesélne a nem mindennapi életéről. Yohanan anyja zsidó volt, és csak annak köszönhetően kerülték el az Auschwitzba való deportálást, hogy az apja montenegrói ügyvéd volt, olasz dokumentumokkal, és így megvédte a feleségét és a fiát. Emellett minden bizonnyal beszélne arról is, hogy az Oscar- és egyéb díjas dán rendező, Susanne Bier, a Letter to Jonas rövidfilmjéhez, amelyet Izraelben forgattak, őt választotta díszlettervezőnek – tudtuk meg Vladimir Todorovićtól.
Az előadás során kivetítőn láthattuk Yohanan Lakicevic képeit, e virtuális kiállítást szerzője ugyancsak Vladimir Todorović:
– Nézzék el nekem, de a festményekhez való hozzáértésem kimerül annyiban, hogy tetszik vagy nem tetszik. Emiatt csak azt tolmácsolhatom, amit a szakemberek mondanak, ők pedig elismerően nyilatkoznak Yohanan képeiről. Ehhez a virtuális kiállításhoz a második otthonának az ihletésével készült alkotásait válogattam, bámulatos tájképeket, amelyekkel Yohanan a körülötte levő szépet örökítette meg. Amikor az alkotómunkáról beszél, azt mondja hagyja, hogy magával ragadja a környezete. Amikor rajzol vagy fest, nem gondolkodik. Hagyja, hogy a szeme és a keze magától vezesse. Mint azt mondta, megtanult hinni ebben a természetes, számítások nélküli, spontán módszerben – hallottuk Vladimir Todorovićtól.

Nyitókép: Yohanan Lakicevic alkotásait Vladimir Todorović mutatta be / Lukács Melinda felvétele