2024. május 9., csütörtök

Versek a zene szárnyán – FOTÓK

Petőfi költeményeit vajdasági költők gondolták újjá, ezeket zeneszerzők zenésítették meg, a VM4K pedig egy nagyszabású koncertet szervezett

Nagyszerű élményben lehetett részük azoknak, akik csütörtök este a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ műsora mellett döntöttek. A VM4K egy nagyszabású koncertet szervezett, amelyet a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban tartottak meg, telt ház előtt, sőt a pótszékek is foglaltak voltak. Amikor a nézők beléptek a terembe, a színpadon először is sokféle hangszert láthattak, ami igazán ígéretes kezdetnek számított.

A koncert előzményeként, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, a Mozdulj! Petőfi! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozat részeként a Szekeres László Alapítvány, a VM4K és a Vajdasági Előretolt Helyőrség „Föltámadott a tenger” Milyen tenger? címmel felkéréses, valamint nyilvános pályázatot hirdetett meg vajdasági alkotók számára újragondolt Petőfi-versek írására. Huszonegy költő vállalta Petőfi költészetének továbbgondolását, amely antológiában jelent meg a nyáron, a Vajdasági Előretolt Helyőrség mellékleteként. A szerzők Verebes Ernő, Sáfrány Attila, Antalovics Péter, Szögi Csaba, Bence Lajos, Csorba Béla, Léphaft Pál, L. Móger Tímea, Csík Mónika, Lázár-Szűcs Anikó, Maurits Ferenc, Balogh István, Szögi Klaudia, Tékiss Tamás, Szőcs Attila, Tomić Glória, Fleis Rita, Varga Péter, Blazsanyik Zsaklina, Dobó Tihamér és Gyólay Karolina voltak. Az ő verseiket – a Szekeres László Alapítvány és a VM4K felkérésére – hat vajdasági zeneszerző zenésítette meg: Bakos Árpád, Erős Ervin, Klemm Dávid, Mezei Szilárd, Pálfi Ervin és Verebes Ernő. Ennek eredményeképp jött létre ez a nagyon jó hangulatú, lenyűgöző vajdasági koncert.

A hat zeneszerző és az általuk választott zenei közreműködőkkel adták elő a vajdasági költők kortárs Petőfi-verseit. Az előadók Bakos Árpád, ifj. Kucsera Géza, Dienes Ákos, Erős Ervin, Klemm Dávid, László Roland, Malina Ervin, Nikola Miloradović, Csányi Zoltán, Vedran Ferizović, Jenei Kornél, Mezei Szilárd, Nemanja Mihailović, Szvetnyik Margit, Garai Róbert, Kovács Nemes Andor, Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Roncsák Marcell, Sánta Zoltán, Szögi István, Zoran Dukić, Szerda Árpád, Szerda László és Verebes Ernő voltak, akik különböző formációkat alkotva léptek fel. A zenészek és zeneszerzők sokrétűsége által a közönségnek abban a páratlan élményben is része lehetett, hogy a megzenésített verseket különböző stílusokban hallja, némelyeket a népies hangzás, valamelyeket pedig a jazz hangzás jellemezte, akár egy kis funkkal, szvinggel, sőt rockkal, pszichedelikus zenével is fűszerezve.

A koncert előtt a zeneszerzők a VM4K munkatársainak nyilatkoztak, ebben azt is elmondták, hogy leginkább a vers diktálta vagy sugallta azt, hogy milyen zenét illesszenek hozzá. A zeneszerzők többnyire abban is megegyeztek, hogy nagy kihívást jelentett megzenésíteni a verseket, viszont pont ettől volt izgalmas. Erős Ervin például azt taglalta, hogy formailag nem mindegyik vers volt olyan, mint Petőfié, akinél ugyebár felismerhető a ritmika és rímképlet, olyannyira, hogy a verseit szinte könnyebb elénekelni, mint elszavalni. Ehhez viszonyítva a kortárs szerzők sokkal szabadabban bánnak a formákkal, és emiatt is nehéz a verseik megzenésítése. A zeneszerzők arról is beszéltek, hogy olyan zenészeket választottak maguk mellé, akikkel egyébként is együtt zenélnek, de emellett is jó baráti viszonyban állnak, a résztvevők közül pedig többen színházakban is tevékenykednek. Verebes Ernő a koncert kapcsán egy egyetemes világlátás reprezentációjáról szólt, az elmondása szerint arra törekedtek, hogy a koncerten is érezhetővé váljon az a fajta életérzés, ami az akkori Petőfit úgy tette kortalanná, hogy máig is kortárs.

Ifj. Kucsera Géza és Bakos Árpád a népies hangzást részesítették előnyben

Ifj. Kucsera Géza és Bakos Árpád a népies hangzást részesítették előnyben

Erős Ervin formációjában László Roland, a Zentai Magyar Kamaraszínház fiatal színésze énekelt

Erős Ervin formációjában László Roland, a Zentai Magyar Kamaraszínház fiatal színésze énekelt

A zongoránál Klemm Dávid

A zongoránál Klemm Dávid

Mezei Szilárd a Ring Consort formációjával lépett fel, Nemanja Mihailović fagotton játszott

Mezei Szilárd a Ring Consort formációjával lépett fel, Nemanja Mihailović fagotton játszott

Szvetnyik Margit nemcsak hegedült, hanem énekelt is

Szvetnyik Margit nemcsak hegedült, hanem énekelt is

Verebes Ernő zenésztársai Zoran Dukić, Szerda Árpád és Szerda László voltak

Verebes Ernő zenésztársai Zoran Dukić, Szerda Árpád és Szerda László voltak

Az elegáns műsorvezetők: Kosányi Tamás és Baranyi Dolores

Az elegáns műsorvezetők: Kosányi Tamás és Baranyi Dolores

Nyitókép: Pálfi Ervin és a formációja, fotó: VM4K