2024. május 8., szerda

Megmérettetés mintegy 90 részvevővel

Senki sem távozott üres kézzel a XXVII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozóról

A hétvégén Bácsfeketehegyen megtartották a XXVII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót. A megmérettetésre idén mintegy 90 résztvevő jelentkezett a legkisebbektől a középiskolásokon át a felnőtt korosztályig. A szavalókat minden kategóriában szakmai zsűri hallgatta meg Bori Fekete Ágnes, magyar- és drámatanár, Ilyés Gyula, Kaleidoszkóp díjas versmondó, Lőrinc Tímea, Pataki-gyűrű díjas színművész, egyetemi tanár, Pataki András, Jászai Mari-díjas rendező, egyetemi tanár, Elor Emina Sterija-díjas színművész, Kalmár Zsuzsa színművész, Rókus Zoltán színművész.

Lőrinc Tímea, Pataki-gyűrű díjas színművész lapunknak elmondta, hogy a résztvevők nagyon vegyesen fogadják az útravaló tanácsokat, de elsősorban ara törekszenek, hogy a gyermekek számára úgy fogalmazzák meg a pozitív és negatív megjegyzéseket is, hogy ők abból építeni és merítkezni tudjanak a jövőben.

– Nem először vagyok jelen ezen a versenyen, mint fiatal soha nem vettem részt szavalóként, azonban zsűritagként örömmel járok vissza. Ami az értékelést illeti, több szempontot tartok szem előtt, elsősorban színészi szempontokat. Az az, hogy mennyire tud a szavaló gondolatokat átadni, mennyire áll hozzá közel az adott szöveg, igyekszem megtalálni a szavaló és a szövege közötti kapcsolódási pontokat, és azt, hogy ez mennyire tud hozzám és a közönséghez kapcsolódni. Adott esetben, ha a szavaló nem találja meg, hogy valójában miért is szeretné ő az adott szövegét nekünk átadni, akkor az már egy rossz kiindulópont, ha azonban ezek mind megvannak, akkor jönnek a beszédtechnikai részek, a szemkontaktus, a hangsúlyok és egyebek megfigyelése. Igyekszem egyben nézni az előadót és az előadását – mondta Lőrinc Tímea.

Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy ez egy remek alakalom arra, hogy az előadók és felkészítőik a szakmai zsűrivel beszélgessenek, hogy hogyan és miként fejlődhetnek együtt ezen az úton.

– Minden évben advent első hétvégéjén szervezzük meg a találkozót, célunk, hogy a találkozó önmagában ne csak versenyszerű legyen, hanem igyekszünk minél több művészeti ágat bevonni ebbe a hétvégébe. Törekszünk színházi, képzőművészeti, komolyzenei és irodalmi programokat is szervezni ebben a két napban. Nagy öröm számunkra, hogy idén is ilyen sok résztvevő jelentkezett, ez a rendezvényünk létjogosultságát igazolja számunkra.

A kilenc év alattiak is lehetőséget kaptak, hogy a nagyérdemű közönség előtt mutassák be bátorságukat és tudásukat, bár ők még nem vehetnek részt a versenyen, mivel az első korhatár kilenc év, azonban az ő kiállásuk azt bizonyítja, hogy van jövő generáció, ami a versmondást illeti. Az eredményhirdetés vasárnap délután zajlott a bácsfekethegyi színházteremben. A 3–4. osztályos kategóriában Mizsei Lelle Virág, az 5–6. osztályos kategóriában Zakinszky Emina, a 7–8. osztályos korcsoportban Gál Lajos, aki nem mellesleg átvehette a Dudás Kálmán Plakett díjat is. Ifjúsági kategóriában Gál Flóra, a Dudás Kálmán Díj győztese, felnőtt kategóriában pedig Varga Bodó Anita szerezte meg az első helyet. Természetesen minden korcsoportban három helyezés és egy különdíj talált gazdára, azonban senki sem távozott Bácsfeketehegyről üres kézzel. A vers- és prózamondó találkozó idén is remek hangulatban telt.

Nyitókép: A találkozót Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke nyitotta meg, fotó: Gulyás Réka