2024. május 9., csütörtök

Mindaz, amit Neumann Jánosnak köszönhetünk

A Magyar Tudomány Ünnepe jegyében a tudós emléke előtt tisztelegtek az MTTK-n

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács szervezésében tegnap Neumann Emlékkonferenciát tartottak a tudós születésének 120. évfordulója alkalmából a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Az esemény a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Magyar Tudomány Ünnepe – 2023 vajdasági rendezvénysorozata keretében valósult meg. A konferencia megrendezésének célja Neumann János emléke előtt való tisztelgés és a felfedezései alapján született újabb tudományos eredmények ismertetése volt. Az előadások az informatika, a játékelmélet, a gazdasági-matematikai alkalmazások, a mesterséges intelligencia és a tudománytörténet témakörét járták körül, de szó volt a tudós életéről, tudományos eredményeiről és azok hasznosulásáról is.

Az emlékkonferencián dr. Takács Márta, a tudományos konferenciabizottság elnöke és dr. Pintér Krekity Valéria, az MTTK dékánja üdvözölte a jelenlévőket. dr. Laufer Edit, a Magyar Fuzzy Társaság és a programbizottság elnöke pedig megnyitotta a konferenciát.

– A Magyar Fuzzy Társaság a Neumann János Számítógéptudományi Társaság szakosztályaként működik, ezért fontosnak tartottuk, hogy részt vegyünk abban a rendezvénysorozatban, amit a Neumann-társaság indított az év elején. Célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a neumanni örökséget, ezért számos rendezvényt – tudományos- és életrajzi előadások, illetve kiállítások – kapcsolunk egész évben a tudós születésének 120. évfordulójához – emelte ki dr. Laufer Edit.

A megnyitó után a résztvevők a XX. század egyik legnagyobb matematikusának életéről és munkásságáról, életművének hatásáról hallhattak előadásokat, de egy kiállításmegnyitóra is sor került, ahol fotókat és eszközöket tekinthettek meg a látogatók a tudós életéből és korából.

Az előadók az Óbudai Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a kecskeméti Neumann János Egyetem, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara és Természettudományi–matematikai Kara képviseletében tartották meg az előadásaikat.

A tudományos konferencia társszervezői pedig az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, az Óbudai Egyetem, a Magyar Fuzzy Társaság és az IEEE HS voltak.

Nyitókép: Dr. Laufer Edit üdvözölte a jelenlévőket, fotó: Dér Dianna