2024. május 19., vasárnap

Képzőművészet és komolyzene Magyarkanizsán

Csütörtökön Kókay Krisztina textilművész kiállítása és az újvidéki Lévai–Krajišnik duó koncertje

Csütörtökön 18 órakor a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban (Fő tér 9.) Kókay Krisztina, ismert magyar textilművész kiállítására kerül sor, mely során az érdeklődők megismerhetik a művész rajzait és szövéseit egyaránt. A kiállítást Keppel Márton művészettörténész (Magyar Művészeti Akadémia) nyitja meg, fuvolán közreműködik Lévai Aksin Laura. Az est a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával és a MABE, a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület segítségével valósul meg, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely és az MMA Szegedi Regionális munkacsoportja szervezésében. A belépés díjtalan.

Zoran Krajišnik

Zoran Krajišnik

Kókay Krisztina

Kókay Krisztina

Ezt követően, 19 órakor a Regionális Kreatív Műhely próbateremében (Fő tér 9.) az egyik legrégebbi, ma is aktív, vajdasági kamarazenei kettős, az újvidéki Lévai–Krajišnik duó koncertjén vehetnek részt az odalátogatók. Az európai klasszikusok mellett az érdeklődők Bartókot és a fuvolisták számára elmaradhatatlan, a tangóhagyományra építő argentin Piazzola darabjait is hallhatják. Lévai Aksin Laura fuvolán, Zoran Krajišnik pedig gitáron játszik majd.

Lévai Aksin Laura Szabadkán született, Újvidéken végezte a Zeneakadémiát, Párizsban specializált Patrick Gallois és Claude Lefebvre professzoroknál, több mesterkurzust végzett. Tagja volt az Újvidéki Operának, Kinka Rita kamaratriójának, a Synergia fúvószenekarnak, valamint a Musica Viva újzenei együttesnek. Rendszeresen lép fel külföldön is. Zoran Krajišnik Szarajevóban született, a belgrádi Zeneakadémián végzett és magisztrált.  R. Aussel, K. Kotziolis, D. Russel, L. Triera professzoroknál képezte tovább magát. Első lemezét 16 évesen adta ki. Jelenleg az Újvidéki, Szarajevói és Banja Luka-i Zeneakadémiák vendégtanára. A rendezvény a Regionális Kreatív Műhely szervezésében valósul meg. A belépés díjtalan.

Nyitókép: Lévai Aksin Laura