2024. május 12., vasárnap

Még kér a nép

Filmklub a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban tartott csütörtök esti filmklub alkalmával a nézők Jancsó Miklós kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező Még kér a nép című játékfilmjét tekinthették meg.

Az 1972-es film, melynek alapötlete Hernádi Gyulától, Jancsó Miklós állandó forgatókönyvírójától származik, az a különlegessége, hogy a cselekmény minden eleme allegorikusan értelmezhető, túlmutat a jelen pillanaton.

A történet valós történelmi eseményt dolgoz fel, egy aratósztrájkot 1898-ból. A filmben a mozgás, a tánc, a dal a kommunikáció egy formáját jelöli, sőt még a különféle kosztümök, tárgyak, színek, esetenként akár az eltérő emberi megjelenés is mind jelentéssel bír. Az alkotás számos fesztiválon különböző díjakat nyert, Cannes-ban megkapta a legjobb rendezésnek járó díjat, a Magyar Filmkritikusok Díját pedig a legjobb női (Drahota Andrea) és a legjobb férfi alakítás (Zala Márk) kategóriájában nyerte el.

Érdekességként megemlítjük, hogy 2000-ben a Palicsi Filmfesztivál alkalmával Jancsó Miklósnak ítélték oda a Lifka Sándor-díjat, így ő volt az első külföldi, aki megkapta ezt kitüntetést.

Nyitókép: Nemzeti Filmintézet