2024. április 30., kedd

Barátság, konfliktus és humor

Yasmina Reza: Művészet – Bemutató volt a Zentai Magyar Kamaraszínházban

Yasmina Reza Művészet című színművéből készült az az előadás, amely bemutatója vasárnap este volt a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Ez egy szarkasztikus humorú darab, a középpontban egy fehér festmény, valamint három férfi barátsága áll.
Mezei Kinga rendező szerint a világban sok helyen játsszák, de hozzánk még nem jutott el.
– Reménykedtem abban, hogy Zentán is meg tud valósulni ez az előadás, és végre sikerült. Ami számomra nagyon fontos az egészben, hogy nagyon jó színészi játéklehetőségeket biztosít. Az alaptörténet egy barátság mély lélektani bugyrait fejtegeti egy fehér festményen keresztüli konfliktuson át. A darab foglalkozik a sznobizmussal és a divat hatalmával. Az emberek közötti viszonyt nagyon-nagyon szépen fejtegeti és bontja ki, ezért ez egy nagyon jól játszható darab, és azt gondolom, hogy nagyon kevés ilyen darabbal lehet találkozni manapság, ami ilyen mélységekbe leás egy-egy emberi viszony mélyére. A humora miatt valahogy könnyebben vesszük magunkra mi nézők, miközben magunkra ismerünk ezekben a figurákban, és tudjuk, hogy nagyon hasonlóan működünk mi is a régi barátságok kapcsán – fogalmazott a rendező.

A barátság mély lélektani bugyrait fejtegeti egy fehér festményen keresztüli konfliktuson át (Fotó: Gergely Árpád)

A barátság mély lélektani bugyrait fejtegeti egy fehér festményen keresztüli konfliktuson át (Fotó: Gergely Árpád)

Az előadás jól bemutatja, hogy egy 15 éves barátságban egy-egy meggondolatlanul kimondott szó miként okoz feszültséget régi barátok között.
Dévai Zoltán színész elmondta, hogy mindhárman olyan karaktereket játszanak el, amely hasonlóságot mutat azzal, amilyenek a privát életben.
– Nagyon ritkán történik meg ilyesmi a színházban. Amikor a rendező és a dramaturg olvasták a darabot, állítólag rögtön úgy látták, hogy ezek mi vagyunk. Ennek vannak előnyei, de vannak hátrányai is. Az én karakterem fő jellemzője a sértődékenység és a beszólogatás – mondta Dévai Zoltán.
Az előadáson végig érezhető volt a szereplők között a feszültség, jól bemutatja, hogy egy barátságban milyen akadályok gördülhetnek az emberek elé.
Virág György színész kiemelte, hogy az egész próbafolyamat nagyon jó volt, élvezték a munkát.
– Arra teszek mindig kísérletet, hogy „eladjam” a karaktert, amit én működtetek, és igyekszem minél inkább azonosulni vele. Marc – akit a színpadon megszemélyesítek – konzervatív, konok, akaratos, tudálékos és ezeket a tulajdonságokat kell, hogy megkeressem magamban. Más egy ilyen előadás, ahol mindössze hárman vagyunk a színpadon, komfortosabb, sokkal inkább egymásra tudunk hangolódni, ami fontos a színházban – fogalmazott Virág György.
Szilágyi Áron színész szerint nagyon érdekes volt az egész feladat, hiszen egy olyan szerepet kapott, ami nagyon közel áll hozzá.
– A karakterem fő jellemzői a konfliktuskerülés, a békítés, a viták elkerülése akkor is, ha az negatív hatást von maga után. Mi hárman már régóta kollégák vagyunk, de régebbről ismerjük egymást. A barátságot felvinni a színpadra nem volt nagy kihívás, viszont úgy eljátszani ezt, hogy közben vérig sértik egymást a barátok, az nehezebb feladat volt – mondta Szilágyi Áron.
Szereposztás: Marc: Virág György, Serge: Dévai Zoltán, Yvan: Szilágyi Áron, rendező: Mezei Kinga (Jászai Mari-díjas, Pataki Gyűrű-díjas), dramaturgiai munkatárs: Oláh Tamás.
Fordító: Bognár Róbert, díszlet: Ondraschek Péter, jelmez: Janovics Erika.