2024. április 30., kedd

Látod, hogy nem látok

Emir Kusturicának Újvidéken átadták a Dejan Medaković-díjat

A tavaly megjelent Látod, hogy nem látok (Vidiš li da ne vidim) című kötetéért Emir Kusturica világhírű rendező vehette át a Promotej Kiadó díját, amely Dejan Medaković nevét viseli. A díjátadó ünnepséget tegnap tartották Újvidéken.

A dr. Boško Suvajdžić, Radovan Popović és Miladin Milošević összetételű zsűri egyhangúlag ítélte oda az idei díjat Emir Kusturicának. A Látod, hogy nem látok című kötet Peter Handke Nobel-díjas osztrák íróról szóló. Mint elhangzott: ez egy gazdag, sokrétű és izgalmas könyv, amely egyaránt életrajz és útleírás. Egy memoárkiadvány, amely bepillantást nyújt a gyermekkorba, egy félelmetes disztópia, de mindenekelőtt egy megrendítő és izgalmas történet egy nagyszerű kortárs művészről.

Emir Kusturica (Fotó: Dávid Csilla)

Emir Kusturica (Fotó: Dávid Csilla)

A Dejan Medaković-díjat 2008-ban alapította a Promotej kiadó, Dejan Medaković akadémikus tiszteletére, aki többek között a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke, az újvidéki Szerb Matica művészettörténeti kutatási programjának vezetője, és a Zbornik folyóirat szerkesztője volt. Az ünnepségen jelen voltak a Medaković család tagjai is.

A korábbi díjazottak Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoje Stokanov, Aleksandar Gatalica, Dinko Davidov, Nada Milošević-Đorđević, Ljubomir Simović, Milisac Savić, Aleksabdar Đuričić, Željko Marković, Dejan Vukićević és Dejan Žarkoćević.

A díjat Milan Đurić, Újvidék polgármestere adta át (Fotó: Dávid Csilla)

A díjat Milan Đurić, Újvidék polgármestere adta át (Fotó: Dávid Csilla)

– Megtiszteltetés számomra, hogy a nevem ilyen rangos művészek nevei mellett szerepelhet, és az ünnepségen találkozhattam is többjükkel. Nem rég olvastam egy tanulmányt ahol fényt derítettek arra, hogy az emberi test komposztálható. Szeretnék tiltakozni ez ellen, mert ha az embert komposztálják, akkor később sárgarépa vagy karfiol lesz belőle. Az emberiség és a civilizáció fejlődése mást kell, hogy mutasson. Védenünk kell a szabad egyéniségeket, az új ideológiák morál- és esztétikatagadó hullámától, hogy örök legyen a lelkünk és ne zöldség legyen belőlünk – mondta Emir Kusturica.

A díjátadón a Prometej kiadó fennállásának 33. évfordulóját is ünnepelték. Az intézményt Zoran és Borka Kolundžija alapította 1990. január 10-én.

Nyitókép: Emir Kusturica (Fotó: Dávid Csilla)