2024. május 10., péntek

Pillantás a múltba

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatnak be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

A kezdeményezés lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben az intézmény is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva az aktuális tárlatokon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők.

Pénteken új tárgy jelent meg ebben a kirakatban, mégpedig a szabadkai Ruff csokoládégyár 1925 körül készült csomagolása, amely a Szabadkai Városi Múzeum Művészeti osztályán belül az iparművészeti gyűjtemény része. 

A 19. század második felében az ipar fejlődésével párhuzamosan rohamosan fejlődött a papír- és kartoncsomagolás gyártása, amely a mai napig használatos. A fentebb említett doboz kartonból készült, ragasztással, kívülről színes papírral bélelt, fedelén színes női kép, mindezt az Art Deco dizájn stílusában. Az illusztráción egy szemceruzával sminkelt nő látható, hangsúlyos szemekkel és vörös ajkakkal. A smink, a frizura és az öltözködés, az 1920-as évek modern lányaként határozza meg, aki egyszerre lett a modernitás egyik fő hordozója és a modernitás fogyasztója. A modern életmódot szimbolizáló illusztrációk egyik kedvenc motívuma a nő (tánc, autóvezetés, éjszakai kirándulásra való készülődés stb.). A csomagolás borítóján a szöveghez viszonyítva domináns illusztráció az Art Deco stílus másik jellemzője. A fedőre egy aranyszínű, a cég nevének feliratával „Ruff / Tvornica čokolada / Subotica" (Ruff csokoládégyár Szabadka) ellátott, domborműves nyomtatott matricát is felragasztottak, ami alapján sejthetjük, milyen csomagolt áruról van szó. A pazarságot hangsúlyozva a fedél külső oldalait vékony papír béleli ezüstös-arany díszítéssel, míg a doboz oldalainak belső részét csipkés, dekorációs papír béleli. A Ruff csokoládégyár ily módon megformált csomagolása a korabeli funkcionális és esztétikai jellemzőket egyaránt ötvöző példáról tanúskodik, és a szabadkai gyár fényűzőbb csomagolási változatainak kategóriájába tartozik.