2024. május 10., péntek

A sokoldalú Pechán

A száz éve elhunyt Pechán Józsefről hangzott el előadás Szabadkán

A Szabadkai Városi Múzeumban szerdán Ivana Arađan művészettörténész-főmuzeológus, a Nagybecskereki Népmúzeum szakmunkatársa, a verbászi Pechán-tárlat kurátora tartott előadást A lencsevégtől a festőecsetig: száz éve hunyt el Pechán József (Cséb, 1875 – Verbász, 1922) címmel. Az előadásra a Szabadkai Városi Múzeum Historizmus és szecesszió című kiállításának keretében került sor, annak kísérőrendezvényeként. A tárlaton október végéig tekinthetők meg a verbászi Városi Múzeumból kölcsönzött Pechán József- alkotások.

A rendezvényen az egybegyűlteket Ninkov K. Olga művészettörténész köszöntötte:

– Egy nagyon fontos képzőművészről, a hagyatékáról, a kutatásairól van szó. Pechán József halálának századik évfordulója alkalmából a verbászi Városi Múzeum egész évben figyelemre méltó, érdekfeszítő rendezvényeket tartott. A műsorok nagy része Ivana Arađan által jöttek létre – emelte ki Ninkov K. Olga.

Ivana Arađan az előadásában Pechán József fontosságát, sokoldalúságát, hagyatékának jelentőségét hangsúlyozta:
– Egy rendkívül szerteágazó tevékenységet folytató alkotótól van szó, akit a festészet mellett érdekelt a fényképezés, és még sok minden más. Pechán József nem azok közé tartozik, akikre a halála után figyeltek fel. Már éltében is írások jelentek meg a műveiről, cikkeztek róla a sajtóban, főleg beszámolók és képzőművészeti kritikák formájában, magyar és német újságokban is. Közismert, hogy Szenteleky Kornél sokat foglalkozott vele. Pechán József élete és tevékenysége kimeríthetetlen téma. A kutatások mindig eredményeznek valami újdonságot, az életrajzához szinte mindig hozzáadódik valami. A festőművész életét emelkedések és ereszkedések jellemezték. Hol csaknem a feledésbe merült, hol pedig újból rászegeződött a figyelem – tudtuk meg Ivana Arađantól.

Ivana Arađan a múzeumban (Fotó: Molnár Edvárd)

Ivana Arađan a múzeumban (Fotó: Molnár Edvárd)

Az első Pechán József retrospektív kiállítást a Szabadkai Városi Múzeum szervezte meg Bela Duranci, a múzeum akkori munkatársa kutatásai alapján, annak eredményeként:

– Pechán Józsefet úgymond Bela Duranci hozta vissza a köztudatba 1969-ben, és a festőről katalógus is megjelent. Bela Durancinak sok köszönhető, Pechán művészetének népszerűsítésében az ő szerepe megkerülhetetlen. Az első Pechán József-monográfia 1982-ben jelent meg, szerzői pedig Bela Duranci és Bordás Győző voltak. Ez már nemcsak Pechán Józsefre, hanem a fiára, Pechán Bélára is fókuszált, aki apja nyomdokaiba lépett – hallottuk egyebek közt Ivana Arađantól.

Az előadás folyamán szó esett Pechán József fényképészeti tevékenységéről és mindarról, ami a festőművészet mellett érdekelte.

Az előadás után a Historizmus és szecesszió című tárlatot is megtekinthették az érdeklődők, külön figyelmet szentelve a Pechán József-alkotásoknak.