2024. május 10., péntek

Pozitív és negatív sztereotípiák

Evetović Klára művészettörténész Josephine Bakerről tartott előadást a Szabadkai Városi Múzeumba

Csütörtök este, a Szabadkai Városi Múzeumban, Evetović Klára művészettörténész Banánszoknya, Ében Európa és egyéb sztereotípiák – Josephine Baker vendégszereplésének fogadtatása Budapesten, Belgrádban és Zágrábban 1929 tavaszán címmel tartott előadást, hangsúlyt helyezve a megkülönböztetésre, a korabeli újságcikkekben megjelent reakciók által.

Az előadás egyebek közt azt taglalta, hogy a huszadik század eleji európaiak rajongása és ellenszenve minden iránt, ami fekete – az amerikai dzsessztől a charlestonon át az afrikai törzsi művészetig – különösen Josephine Baker énekes-, táncos- és színésznő iránti viszonyulásban csúcsosodott ki. Az afroamerikai származású, francia művésznő Párizs mellett Budapesten, Belgrádban és Zágrábban is igen nagy népszerűségnek örvendett. A személyét illető pozitív és negatív sztereotípiákról szóló előadásban mindez hangsúlyozottan az 1929-es zágrábi vendégszereplésének tükrében került bemutatásra, rávilágítva arra, miként tekintett egy tehetséges fekete előadóművészre térségünk korabeli társadalma.

Az előadásban Evetović Klára nagyító alá vette és kielemezte az akkortájt megjelent sajtóreakciókat, amelyekből az is leszűrhető volt, hogy általában véve a polgárok, az emberek, hogyan viszonyultak a világhírű sztárhoz. Kiváltképp érdekes volt az, ahogyan Kosztolányi Dezső írt róla, valamint egy interjú, amit Karinthy Frigyes készített Josephine Bakerrel.

Az előadásra a Három plakátkészítő a két világháború közötti időszakból – Janković, Petrov, Babić című vendégkiállítás keretében került sor, annak kísérőrendezvényeként. Különös tekintettel Dušan Janković két afrikai motívumhoz fűződő plakátjaira, amelyek által ugyancsak betekintést nyerhetünk a korszakot meghatározó jelenségekbe, elsősorban a negrofíliába és a negrofóbiába.