2024. május 9., csütörtök

A cél jó előadások létrehozása

Terveiről kérdeztük Urbán Andrást, az Újvidéki Színház új igazgatóját

Ahogy már arról beszámoltunk, Urbán Andrást nevezte ki az Újvidéki Színház igazgatói posztjára a városi képviselő-testület, így a következő 4 évben ő fogja irányítani a magyarság szempontjából kiemelten fontos székvárosi intézményt. Urbán András térségünk egyik legjelentősebb rendezőjeként ismert. Jászai Mari-, Hevesi Sándor- és Bojan Stupica-díjjal is kitüntették már.

– Nagy kihívásként tekintek a kinevezésemre. Tisztában vagyok vele, mekkora felelősség ez, és milyen sok munkával jár egy ilyen nagy múlttal és hagyománnyal rendelkező intézmény élére kerülni – hangsúlyozta az igazgató.

Urbán Andrást már jól ismeri a székvárosi közönség, több előadást is rendezett az Újvidéki Színházban. Ezek közül a Neoplanta és a Hasszán aga felesége című előadások kiemelt díjat kaptak Szerbia egyik legfontosabb fesztiválján, a Sterija Játékokon. Nagy sikert aratott továbbá az általa rendezett, Amikor Isten hasba rúg című előadás is, amely Lovas Ildikó azonos című regénye alapján készült az Újvidéki Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában.

– Egyenlőre az „ismerkedési” fázisban tartunk. Igyekszem belelátni a színház jogi és anyagi helyzetébe. Majd csak ezután, bár lassan, de el fogunk jutni a művészeti témákhoz is – mondta Urbán András, majd hozzátette, hogy a minap találkozott először a társulattal igazgatóként.

– Habár már hosszú ideje ismerjük egymást, de ebben a formában, új funkcióban most volt az első gyűlésünk. Meghallgattam a véleményüket, megbeszéltük milyen problémákkal kell szembenéznünk, mit és hogyan lehet majd orvosolni.

Az új igazgató szeretné kitapogatni az Újvidéki Színház lehetőségeit, ezáltal megtudni hogy milyen módon tudna minél jobban működni ez a fontos intézmény. Mint elmondta, a közönség csak az előadásokat látja, de e mellett rengeteg olyan kezelendő probléma van, amit meg kell oldani. Elsősorban erre fog törekedni.

– Nem szeretnék konkrétumokról beszélni egyelőre. Amit elöljáróban elmondhatok, azt tervezem, hogy érkeznek majd új emberek, ezzel párhuzamosan lemorzsolódnak régiek. Ez velejárója egy munkafolyamatnak. Egyelőre azokat a lyukakat szeretném befoltozni, amelyeket a racionalizáció és a létszámstop eredményezett. Elégtelennek látom például a műszaki részleg munkásainak létszámát, de a társulatra is ráfér a friss vér. Ugyanakkor mindenféleképpen a közösséggel való kommunikációra fogok építeni, illetve a társulat fejlesztésére. Szeretném még jobban megerősíteni a színház művészeti kvalitását, az új produkciók létrehozása és a régiek játszása által. Erről kell, hogy szóljon a színház, de sajnos ez sokszor nem így van. Én azt szeretném, hogy visszatérjünk ehhez az elvhez, és koncentráltan egy komoly kortárs színházi műhely jöjjön létre.

Az Újvidéki Színház következő premierjére a hónap végén kerül majd sor: A Šopalović vándortársulat című előadás egy koprodukció a Művészeti Akadémiával, Táborosi Margaréta rendezésében. Ezt követően, májusban Verne Gyula Nemo kapitány című regényét dolgozza fel Klemm DávidErős ErvinLénárd Róbert és Puskás Zoltán. A következő év tervei júniusban várhatók. Az új igazgató elmondta, hogy a repertoár várhatóan továbbra is színes marad.

– Ahogy említettem, az Újvidéki Színházat egy modern, kortárs színház irányába szeretném terelni, de ez természetesen nem zárja ki a „népszínházas közönséghez” szóló előadásokat sem. Az elsődleges célom, hogy jó előadásokat hozzunk létre, ezen fogunk ügyködni a jövőben is.

Az Újvidéki Színházban betöltött funkciója mellett továbbra is Urbán András lesz a szabadkai Desiré nemzetközi színházi fesztivál fő szervezője. Mint hangsúlyozta, rendezőként is szeretne aktív maradni, elsődleges figyelme azonban mostantól az Újvidéki Színházra irányul.

Nyitókép: Urbán András (Molnár Edvárd felvétele)