2024. május 9., csütörtök

Nem könnyű átvészelni a kamaszkort

A diákszínjátszók Zentán bemutatták a Babett hazudik című előadást

Csütörtök este tartották meg a Zentai Magyar Kamaraszínházban a diákszínjátszó csoport legújabb előadásának bemutatóját, Német Ákos: Babett hazudik című művét Verebes Judit állította színpadra. A rendező elmondta, hogy az előadás eredetileg hatszereplős, de a diákszínjátszók heten vannak, ezért úgy érezték, a hetedik karaktert Babett démonaként hozzá lehetne írni a darabhoz, így született meg egy nonverbális, a főszereplő vágyott világát tükröző karakter.

– Egyetemista koromban már találkoztam a darabbal, és valahogy ismét eszembe jutott. Valószínűleg azért, mert nagyon szerettem volna valami olyan témával foglalkozni, ami a diákszínjátszók korosztályát érinti. Személy szerint engem maga a téma is foglalkoztat, a tinédzserek lelkivilága és az, hogy milyen hatással van a szülő viselkedése a kis felnőttek fejlődésére. Úgy éreztem, hogy ebből a történetből ki lehet hozni valami olyat, amit én is el szeretnék mondani vele. A gyerekek is nyitottak voltak egy komolyabb téma feldolgozására, nagyon sokat beszélgettünk ezekről a dolgokról. A mai kiskamaszok gyakran elvetemültek és határozottak és akár gonoszak is tudnak lenni, hogyha a lelkükben viharok dúlnak. Ez az előadás is tulajdonképpen erről szól, és a kérdése pedig talán az, hogy meddig mehetnek el etikailag. Mindemellett természetesen szól a szülői felelősségről és az egymás iránti felelősségről is – emelte ki a rendező.

Oláh Réka alakítja a főszereplő tinédzser lányt, Babettet. Mint a  szerepe kapcsán elmondta, mélyre kellett ásnia magában ahhoz, hogy olyan dolgokat idézzen fel, amelyek erős pánik érzést keltenek benne. Nem feltétlenül a dolgok felidézése okozott neki nehézséget, sokkal inkább az, hogy mindezt újra átélje a jelenben és átadja a nézők számára is.

– Babettnek sok komplexusa van, leginkább az édesanyjával szemben. Nagyon nem szeretne olyan lenni, mint az édesanyja. Ki akar szakadni ebből a közegből, amelyben benne van, és ez a többi karakterre is igaz. Annak érdekében, hogy ő kiszakadjon ebből a közegből, megteremt magának egy világot, amit elhitet másokkal is, és azáltal, hogy mások előtt valósnak állítja be, ő maga is elhiszi mindezt. Ebből a világból azonban folyton kicsöppen, ha jelen van az édesanyja vagy valami más szorult helyzetbe kerül – mondta a diákszínjátszó.

A színészpalánták előző előadása egy komédia volt, azonban ügyesen megbirkóztak a drámai fordulatokkal teli előadással is (Fotó: Gergely Árpád)

A színészpalánták előző előadása egy komédia volt, azonban ügyesen megbirkóztak a drámai fordulatokkal teli előadással is (Fotó: Gergely Árpád)

Gubis Alex karaktere utólag íródott hozzá a darabhoz, nonverbális szereplőként van jelen.

– Amikor elkezdtük feldolgozni a drámát, akkor az én karakterem nem szerepelt benne, de úgy éreztük, jó lenne egy másik dimenziós karakter, valaki, aki külön van jelen a cselekményben, úgymond a történet felett áll, és hátulról irányítja az események rossz részeit. Tulajdonképpen ez a karakter a mindenkiben ott lapuló démont jelképezi. Az, hogy nincs szövegem, kicsit nehéz volt, viszont a súgópróbák alkalmával igyekeztem a többieknek segíteni, ezáltal én is tudtam a szövegeket fejből. Bizonyos szinten megterhelő volt számomra az, hogy egy nonverbális karaktert alakítottam, aki folyamatosan a szemeivel és az arcával beszél. Azonban nagyon élveztem, megcsinálnám százszor is, ha lehetne – mesélte a Babett démonát alakító színészpalánta.

Előadásukat április 20-án Topolyán, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, és 21-én Zentán, a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén tekintheti meg a közönség.

Nyitókép: A színészpalánták előző előadása egy komédia volt, azonban ügyesen megbirkóztak a drámai fordulatokkal teli előadással is (Fotó: Gergely Árpád)