2024. május 13., hétfő

Anyegin és Dosztojevszkij evangéliuma

A Szerb Nemzeti Színházban az eredményekről és a tervekről számoltak be

Március 27-én világszerte ünneplik a színházi világnapot. Egy nappal később, a Szerb Nemzeti Színház nagy premierrel készül, mégpedig Csajkovszij Anyegin című operájával. Ez viszont csak töredéke annak, amit az új vezetőség egyéves munkájának eredményeinek ismertetése során jelentettek be szerda délelőtt Újvidéken.

– Nagyon fontos számunkra, hogy a munkánk koncentrált és átlátható legyen. Ezért döntöttünk úgy, hogy minden évben keresztmetszeteket készítünk, és elemezzük, hogy mit értünk el. Amikor munkába álltam, a művészeket, a művészeti egységeket és a technikát helyeztem előtérbe. Az eddig elért eredmények megerősítik azt, hogy jó irányba haladunk. Harminc százalékkal több előadást tartottunk mint az előző évben, 120 százalékkal többen jöttek színházba, a kereskedelmi szolgáltatásokból származó bevételünk, valamint a teljes realizált bevételünk több mint 200 százalékkal több – magyarázta a Szerb Nemzeti Színház ügyvezetője.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Ezenkívül az elmúlt egy évben 18 fiatal művészt vettek fel, nemzetközi együttműködésekről és koprodukciókról egyeztettek. Ebből egy év alatt már három premier is megvalósult a régió színházaival együttműködve. Tavaly nyáron Mahler Ötödik szimfóniáját öt országban – Szlovéniában, Portugáliában, Spanyolországban, Németországban és Szerbiában – adták elő, a Sounds of change projekt keretében. Tíz év után megújult a színház műszaki felszerelése. Az operarészleg új hangszereket és székeket kapott. A Pera Dobrinović-színpad felső részének rekonstrukciójára kiírt pályázat lezárult, a szükséges felszerelések beszerzése után várhatóan megkezdődik a felújítási munka. Lezárult a közbeszerzési eljárás a Jovan Đorđević- színpad rekonstrukciójára.

Az idei év során a tervek között szerepel a Szerb Nemzeti Színház főbejáratánál található tető rekonstrukciója, és a díszvilágítás cseréje. A 162. évad részeként, márciusban több nagy premierre kerül sor. Az első a Dosztojevszkij Evangéliuma című előadás lesz, 17-én, majd 28-án Csajkovszij Anyegin című operáját láthatja a közönség.

Nyitókép: Fotó: Dávid Csilla