2024. április 19., péntek

A kormány ellen tüntettek Lengyelországban

Több ezren tüntettek Lengyelországban a kormány ellen. A demonstrálók azért vonultak az utcára Varsóban és több nagyvárosban, hogy tiltakozzanak az abortusztörvény további szigorítása ellen. A tüntetést a kommunista lengyel vezetés által 1981. december 13-án bevezetett hadiállapot évfordulóján tartották. Egyre többen vádolják azzal a lengyel kormányt, hogy az egykori diktatúra irányát követi.

— Negyven évvel ezelőtt a szüleink és a nagyszüleink tüntettek ezeken az utcákon, a szabadságukért harcolva, és nagyon fájó, hogy a mi generációnknak most ugyanezt kell tennie annyi év után – mondta egy tüntető.

— Akkoriban ránk akartak ijeszteni. És működött is. De tíz évvel később a kommunizmus összeomlott. Ma sem fogunk megdönteni semmit. Megint ők nyertek. Ezek ugyanazok az emberek – mondta egy másik tüntető.

— Már nem csak a nők jogaiért harcolunk, hanem mindenki jogaiért. Ami ebben az országban történik, az tragédia – mondta egy tüntető.

A demonstrálók egy csoportja és a rendőrök között kisebb összecsapások is kialakultak a 2010-es Szmolenszki légi katasztrófa emlékművénél. Több tüntető a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski otthonához vonult, ők a rendőrök felszólítása után elmentek. A mostani tüntetéshez azért is sokan csatlakoztak, mert elégedetlenek azzal, ahogy a kormány a koronavírus-helyzetet kezeli