2024. április 30., kedd

Nincs megállás

Megcsappant ugyan a migránsok száma a balkáni útvonalon, de továbbra is ezrével érkeznek

Mindenki arra számított, hogy vasárnap éjszakára, esetleg hétfőn reggelre elfogynak a migránsok, kiürül a šidi vasútállomás, meg az innen 25 kilométerre lévő adaševci parkoló, ahová elsőként megékeznek a preševói autóbuszok. Nem így történt.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Reggel hat óra tájban befutott a preševói különvonat 600 migránssal, a parkolóban pedig 20-25 autóbusz várakozott. Hozzávetőlegesen 1500-an töltötték a buszokban az éjszakát az autópálya melletti parkolóban. Reggel fél hétkor azok a sofőrök várakoztak indulásra készen, akik vasárnap este 10-kor érkeztek meg Szerbia nyugati határához, ők a reggel nyolc órakor induló vonatra vitték az utasokat, a šidi vasútállomásra. A horvát vonatok négyóránként közlekednek, s 1200-1300 főt tudnak egyszerre elszállítani a nyolcvagonos szerelvénnyel. Így a buszok 10-12-14 órát várakoznak, hogy kitegyék utasaikat.

Šidnél a vasúton naponta 6000 migránst tudnak átvinni Horvátországba. A helyszínen úgy tűnik, hogy a múlt héten tapasztalt nagy menekültáradat után a hét első napjára visszaállt a rend: azaz naponta 6000 migráns áthaladására számítanak a helyszínen posztoló rendőrök. Noha egy nappal ezelőtt még mindenki arról beszélt, hogy elfogynak az Európai Unió felé igyekvők, mert Preševóban szinte alig van valaki.

Mindeközben nagy lendülettel épül a vasútállomással szemben egy 1000 főt befogadó központ. Hatalmas sátrat építettek az egykori vágóhíd igazgatósági épületének udvarában, meg magát az épületet is alkalmassá tették, hogy ha beáll a hideg idő, itt tudják elhelyezni a migránsokat. Aleksandar Vulin, a migránshelyzet koordinálásával megbízott miniszter a napokban azt mondta, hogy a vasútállomás fölé is téliesített sátrat húznak fel, amikor erre szükség lesz. Brüsszelben az európai csúcson ugyanis Szerbia 6000 migráns téli elhelyezését vállalta.