2024. május 18., szombat

Osztályonként legfeljebb 28 diák

Változás, amely a leendő elsősöket érinti a következő tanévben

Kevesebb mint két hónap van hátra a kisérettségiig. Idén azonban nehezebb lesz bekerülni a népszerűbb középiskolákba, mert kevesebb diákot fognak felvenni. Ahogy az Euronews Szerbia írja, a következő tanévtől az általános iskolákban és középiskolákban egy osztályban legfeljebb 28 diák lehet, míg eddig 30 volt a maximum.
Ez azt jelenti, hogy ha a gimnáziumok átlagosan 10 osztályt nyitnak, akkor idén 20 diákkal kevesebb diák tanulhat ezekben az osztályokban. Ez egy osztály kétharmada. A tanárok szerint az osztályok létszámának csökkentése emelni fogja a felvételi küszöbértéket egy-két, akár három ponttal is. Ezzel a szülőknek és a diákoknak is számolniuk kell, amikor kiválasztják, melyik középiskolában szeretnének tanulni. Ha az előző évi pontszámok alapján döntenek, akkor figyelembe kell venniük, hogy idén ezek a pontszámok nem lesznek ugyanazok és nem lesznek elegendők sem.
Az általános iskolai és középiskolai oktatásról szóló törvény módosításait tavaly fogadták el, de csak a 2024/25-ös tanévben lépnek életbe, és csak az első osztályokra vonatkoznak – írja a 021.rs hírportál.

Nyitókép: Profimedia