2024. április 23., kedd

Elsőbbségben az oktatás

Továbbra is a Szent Száva által lefektetett alapok képezik a jelent és a jövőt

Ana Brnabić szerb miniszterelnök a szombat esti belgrádi Szent Száva ünnepi akadémián kiemelte, hogy Szerbia jelenlegi prioritása az oktatás.

– Célunk, hogy az egészséges értékek képezzék az oktatási rendszer és a tanulókkal folytatott nevelő-oktató munka gerincét. Fontos, hogy pozitív emberi értékeket adjunk át a tanulóknak, és javítsuk a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatokat, a szolidaritást, a sokszínűség tiszteletét. Arra törekszünk, hogy már egészen kisiskolás korban támogassuk a hazai és nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket elérő tanulókat, és tehetségeket neveljünk – mondta a szerb miniszterelnök. Kiemelte, hogy az állam éppen ezért arra törekszik, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje és segítse a rendkívüli képességű diákokat.

Ana Brnabić a tavalyi év tragédiáiról is megemlékezett.

– Sajnos korunkban háborúkban, természeti katasztrófákban, különféle szerencsétlenségekben ártatlanok és gyerekek szenvednek. Szomorúsággal és fájdalommal emlékezünk a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskola és a Mladenovac, Dubona és Malo Orašje környéki falvak áldozataira. Abban a reményben tesszük ezt, hogy soha többé nem történik ilyen tragédia. Nem felejtjük el őket, Szent Szávába vetett hittel – hangsúlyozta a kormányfő.

Slavica Đukić Dejanović oktatási miniszter a szombat esti rendezvényen elmondta, hogy a pedagógusok ma is a Szent Száva által létrehozott alapokon dolgoznak.

– A szerb oktatás, műveltség, hagyomány és szellemi identitás alapjait ünnepeljük január 27-én, és ezekre az alapokra építjük majd az új generációk jövőjét – üzente az oktatási miniszter.

 

Nyitókép: Minisztérium