2024. március 4., hétfő

A tudás érték és ajándék

Könyvcsomagot adományozott dr. Szőke Anna a szabadkai MTTK-nak

Több mint ötven könyvből álló könyvcsomagot adományozott dr. Szőke Anna néprajzkutató, pedagógus a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak. A könyvek átadója tegnap volt, ünnepi hangulatban, adventi gyertyagyújtáskor. Ahogyan azt dr. Pintér Krekić Valéria dékánasszonytól hallottuk, nagy meglepetés érte a tanítóképző kart:

– Dr. Szőke Anna egy nagyon szép könyvcsomaggal érkezett hozzánk, aminek a reményeink szerint az oktatóink és a hallgatóink is nagy hasznát veszik, nagyon szépen köszönjük neki, hogy ránk gondolt – mondta lapunknak dr. Pintér Krekić Valéria.

Dr. Szőke Anna elmondása szerint, elérkezettnek látta az időt, hogy az elmúlt évtizedekben összegyűjtött szakmai könyveit elajándékozza, elérhetővé tegye azok számára, akik a kiadványok által nagyobb és szerteágazóbb tudásra tehetnek szert, és a hasznukra lesz, mint ahogyan neki is segítettek:

– Elhatároztam, hogy elajándékozom az értékes szakirodalmamat. Sok fontos könyv van itt, ezek a tanulmánykötetek túlnyomórészt az óvodapedagógiához kapcsolódnak, és hova máshová ajándékoznám, a legjobb helye itt lesz az MTTK-n, jövendőbeli tanítók és óvópedagógusok között. Jó ideje már nem is nagyon használom ezeket a könyveket, mert jobban a néprajz felé fordultam, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnökeként pedig még több lett a munkám e téren. Úgy gondoltam, hogy mások jobban tudják hasznosítani ezeket a könyveket, bővíteni a tudásukat. Megtalálhatók itt Vekerdy Tamás és Lázár Katalin kiadványai, Bodor Anikó népdalkötetei és így tovább. Lázár Katalin Népi játékok című könyvét például gyakran kérték tőlem kölcsön. Találhatók székelykevei gyűjtések is, a hatvanas-hetvenes évekből, de kimondottan pedagógiai és pszichológiai vonatkozású könyvek is. Engem mindig nagyon érdekelt a gyermekek pszichés fejlődése, értelmi és manuális képességeik fejlesztése, a játékok, a beszédfejlesztés, de akár a képzőművészet hasznossága is. Mindig sok könyvet vásároltam, újabb kutatási eredményeket tartalmazó kiadványokat is. Sokat segítettem óvópedagógusoknak is, különösen pályakezdőknek. Ma már megváltozott a világ, mindent az internetről akarnak leszedni, de az nem olyan, mint amikor egy kiadványt olvasok, aláhúzhatok, kijelölhetek, visszalapozhatok vagy kijegyzetelhetek valamit. Félreértés ne essék, nagyon is hasznos az internet, én is sokat használom, de legtöbbször kinyomtatom azt, ami érdekel, mert úgy könnyebb követni, átlátni, és így megint csak a nyomtatott formánál kötünk ki – hallottuk dr. Szőke Annától.

Az ünnepi műsor során dr. Raffai Judit, oktatással megbízott dékánhelyettes gyújtotta meg a gyertyát, a harmadéves hallgatók pedig Paskó Csaba zongorakíséretében alkalmi dalokat adtak elő.

 

Nyitókép: Dr. Pintér Krekić Valéria és dr. Szőke Anna, fotó: Lukács Melinda