2024. június 17., hétfő

Tennivalóban gazdag ünnepi év

A Magyar Szó újvidéki székházába látogatott szerdán Magyarország belgrádi nagykövete

A fogyatkozás elleni harc a legfontosabb küzdelemnek számít manapság, nem engedhetjük meg, hogy a végeken váljék érdektelenné, kevésbé tevékennyé a magyarság – mondta el tegnap a Magyar Szó Lapkiadó Kft. újvidéki székházában tett látogatása során Magyar József belgrádi magyar nagykövet, aki közölte, a fogyásra mint az érdekeltségnek, szerepvállalásnak a csökkenésére is gondolnunk kell, az ebben az értelemben vett fogyatkozás ellen is mindent el kell követni.

Az újvidéki és környékbeli magyarság szellemi központjának, epicentrumának számít ez a város, s azon belül a Magyar Szó is, melynek küldetése van abban, hogy fenntartsa ennek a szellemi életnek a minőségét.

Mint mondta, az teljesen világos, hogy nem szabad mindennapjaink minden egyes területét kitenni a piaci verseny világa által diktált zord körülményeknek.

Egyes tereket fenn kell tartanunk pusztán azok jelentősége, közösségi létünkre gyakorolt pozitív hatása miatt is. A Magyar Szó esetében szerencsés körülménynek számít, hogy egy több pilléren álló vállalatról van szó, meglehet, éppen ez az előfeltétele annak, hogy továbbra is fenn tudjon maradni, sikeresen betöltse fontos szerepét – fogalmazott Magyar József. Ezt a periódust Magyarország mindenképpen ki akarja használni arra, hogy Szerbiát is közelebb hozza az Unióhoz, segítsen déli szomszédjának, ezzel együtt természetesen az itt élő magyaroknak is – mutatott rá Magyar József.
Mint mondta, nagykövetként is az a célja, hogy minél közelebb kerüljünk annak az elképzelésnek a megvalósulásához, mely szerint a két állam között nincsenek határok, ezzel az anyaországi és vajdasági magyarság között sem lennének.

Gabor Virag (sa desne strane), direktor Izdavačkog zavoda Forum, upoznao je gosta sa aktivnostima ove izdavačke kuće (fotografija Andraša Otoša)

Virág Gábor (jobbról), a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója ismertette a vendéggel a kiadó tevékenységét (Ótos András felvétele)

A BERUHÁZÁSOK ÉVE

A megbeszélés során Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója emlékeztetett: az idén ünnepli a Magyar Szó fennállásának nyolcvanadik évét, az év végére nagyszabású ünnepséget tervez a cég. Beszélt a vállalat három szervezeti egységéről, a szerkesztőségről, a nyomdáról és a szakszolgálatról. Mint mondta, az idei év a beruházások éve lesz, már kezdetüket vették a hatezer négyzetméteren fekvő székházban az átalakítási munkálatok, melyekre négy és fél millió eurót költenek el: iskoláskor előtti intézmény, sajtó- és nyomdamúzeum, konferenciaterem, valamint irodalmi kávéházzal is rendelkező kulturális központ létesül, utóbbi a Forum Könyvkiadó projektumaként. Az említett összeg hetven százalékát anyaországi, harminc százalékát tartományi forrásokból teremtették elő, fejtette ki. Nyolc hónapos kivitelezési határideje van a projektumnak. A ház 2017-ben kapott egy összesen 500 millió forintos anyagi támogatást Magyarországtól, akkor a homlokzatot újították fel, lezajlott a nyílászárók cseréje, a szerkesztőség felújítása, felszerelése. A nyomda kiköltözése is megtörtént korábban a telepi részleg új csarnokába. Büszke a Magyar Szó arra, hogy az állami pénzverde mellett egyedül a Forum Nyomda nyomtat bélyegeket Szerbiában, közölte Erdődi Edvina, ismertetve a ház tevékenységét.

IGÉNY VAN A NYOMTATOTT LAPRA

Varjú Márta főszerkesztő közölte, ma tényleg elmondható hogy azokról szól a lap, akiknek készül. Mint mondta, 2011-es kinevezése óta mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Magyar Szó a vajdasági magyarok lapja legyen. A lap munkatársai büszkék arra a folytonosságra, amely 1944 óta tart, állandóan megjelenő kisebbségi magyar napilapnak számít, talán az egyetlennek az egész Kárpát-medencében – mesélte, és szólt a lap felépítéséről, mellékleteiről, valamint arról is, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az online tartalmak készítésére is. Ennek ellenére – közölte – jómaga sosem fogja abbahagyni a nyomtatott Magyar Szóért folytatott küzdelmet.

A KULTÚRKINCS BEMUTATÓHELYE

A Magyar Szó mellett a nagykövet látogatást tett a székházban működő Forum Könyvkiadó Intézetben is, ahol Virág Gábor igazgatóval beszélgetett. Az igazgató ismertette a könyvkiadó tevékenységét, bemutatta kiadványait, terveit, különös tekintettel a szótárkiadásra. Mint mondta, ez a ház az itteni magyarság erős bástyájává vált, egy olyan hellyé, ahol fellelhető a magyar kultúrkincs, de ugyanolyan lényeges foglalkozni a szerb kultúrréteg bevonzásával, a kapcsolódási pontok kialakításával is.

Látogatása során Magyar Józsefet elkísérte Scherczer Károly, a nagykövetség külkereskedelmi tanácsosa, valamint dr. Hetei-Vizi Éva, a politikai osztály titkára is.

Nyitókép: Lapkiadónk vezetősége a nagykövetség küldöttségével (Ótos András felvétele)