2024. július 15., hétfő

Orbán Viktor: Az európai parlamenti választással lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot

Az európai parlamenti választással lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot, időt nyert Európa – jelentette ki a magyar miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor kiemelte: Európában demokráciák vannak, amelyekben nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberek véleményét. Ha a kormányok azt látják, hogy a háborúpárti álláspontjuk következményként megbuknak, akkor „kapnak egy extra motivációt, hogy a békéről kezdjenek gondolkodni”.

A választás napján megbukott a francia és a belga kormány, a német kancellár pártja a saját országában a harmadik lett a választáson, ami Németországban példátlan – mondta.

Az európai emberek akarata világos jelzés az európai vezetők számára, hogy ha nem állnak a béke oldalára, meg fognak bukni – értékelt Orbán Viktor.

SOROS GYÖRGY BÍRÓSÁGA HOZOTT ÍTÉLETET

Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet – jelentette ki, vérlázítónak nevezve azt a brüsszeli döntést, hogy az Európai Unió Bírósága nyolcvanmilliárd forintra bünteti Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértéséért.

Orbán Viktor kiemelte: a „brüsszeli buborék” tele van Soros György embereivel, ez igaz az Európai Parlamentre, az Európai Bizottságra és az igazságszolgáltatásra is.

Emlékeztetett, Sorosnak van egy terve, be kell hozni évente egymillió migránst és Európából egy kevert népességű kontinenst kell létrehozni.

Felidézte: ez egy régi háború, amely 2015-2016-ban kezdődött, amikor a százezerszám érkező, invázió képét mutató menekültáradattal szemben Magyarország kerítést épített. Elköltöttünk kétmilliárd eurót, hogy megvédjük Magyarországot, hogy Magyarország Magyarország maradjon – jegyezte meg.

NAGYON FONTOS ÉS NEKÜNK NAGYON KEDVEZŐ MEGÁLLAPODÁST KÖTÖTTÜNK A NATO-VAL

Nagyon fontos és nekünk nagyon kedvező megállapodást kötöttünk a NATO-val – jelentette ki Orbán Viktor a NATO főtitkárával az ukrajnai misszióból való kimaradásról között megállapodásról.

Felidézte: a Békemenet, az elmúlt időszak „legnagyobb közösségi akarat-megnyilvánulása” is arról szólt, hogy „Magyarország maradjon a béke szigete”, azaz se kívülről, se belülről ne veszélyeztesse semmi a békés életünket, márpedig az európai tapasztalatok alapján „nincs békés élet, hogyha migránsok vannak”.

Másik fenyegetésként a háborút jelölte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor a NATO-n belüli alapvető nézetkülönbségnek nevezte, hogy a 32 tagállamból 31 „le akarja győzni az oroszokat”, és mivel erre Ukrajna egymagában nem képes, támogatják, és a megoldás szerintük a harctéren van, míg a magyar álláspont szerint ez tévedés, nem egyik vagy másik felet kellene támogatni, hanem azonnali tűzszünetre kellene rászorítani a feleket.

A miniszterelnök kiemelte: mi a NATO-ban „az elfogadott, elismert, lojális, együttműködő, kiemelkedően együttműködő országok közé tartozunk”, 1300 magyar katona szolgál külföldi misszióban, két százalék feletti az ország GDP-arányos védelmi költése, légtérrendészeti feladatokat látnak el magyar gépek a szomszédos és a balti államok felett, NATO-összekötők vagyunk közép-ázsiai és afrikai államokban.

A NATO a mi otthonunk – fogalmazott Orbán Viktor.

HA MARINE LE PEN ÉS GIORGIA MELONI MEGEGYEZNEK, MEGVAN A JOBBOLDALI FORDULAT EURÓPÁBAN

Az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját alakíthatná meg a jobboldal, amennyiben a választáson győztes francia és olasz jobboldal vezetői megegyeznek, és a Fidesz is csatlakozik – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor jelezte: két hölgynek kellene megegyeznie, Marine Le Pennek, aki utcahosszal nyerte meg a francia EP-választást és az olasz jobboldal vezetőjének, Giorgia Meloninak.

Úgy vélte: ha ők ketten meg tudnak állapodni, és a Fidesz csatlakozik hozzájuk, akkor létrehozhatnák az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját. Sőt – folytatta – még az Európai Néppártból is tudnának áthozni pártokat, így könnyen lehet, hogy fél éven belül a jobboldalé lenne Európában a legnagyobb parlamenti frakció.

Erről szoktunk álmodni, aztán fölébredünk, és kiderül, hogy a két hölgy nem tud megegyezni – jegyezte meg Orbán Viktor.

A MAGYAR KORMÁNY A LEGNAGYOBB MEGERŐSÍTÉST KAPTA A VÁLASZTÁSON

A magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson, a magyar emberek a békére szavaztak, és ez döntő érv volt a NATO-főtitkárral folytatott tárgyaláson – mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, három nappal a választás után folytatott tárgyalása során döntő érv volt, hogy a magyar kormánynak nagyon világos mandátuma van az emberektől.

Közölte: „megnyertük utcahosszal az európai és önkormányzati választásokat”, amelyek arról szóltak, hogy a háború vagy a béke oldalára álljanak-e a magyar politikai pártok.

Azok nyertek, akik a béke oldalára álltak, „itt nincs mozgástér” – jelentette ki, hozzátéve, egy pillanat alatt megértették Washingtonban és Brüsszelben is, hogy lehet próbálkozni, de a magyar kormány ettől kezdve nem fog elmozdulni a saját álláspontjáról, mert megerősítést és kötelezettséget kapott a saját választóitól.

Megjegyezte: két hónapon keresztül járta az országot és kérte az embereket, hogy értsék meg, a választás a háború és béke kérdése.

Hozzátette, a választások után három nappal pedig konkrét következménye lett az emberek szavazatainak, hiszen a választási eredményt felhasználva tudta elérni, hogy kívül tartsa Magyarországot a NATO ukrajnai misszióján.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán