2024. július 15., hétfő

Robbanószerkezettől halt meg egy gyerek Horvátországban

Katonai gyakorlótérről elvitt robbanószerkezettől meghalt egy kilencéves cseh gyermek Horvátországban, az apját, akinek végig a felügyelete alatt volt a gyermek, letartóztatták gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés és emberölés gyanújával, valamint vádat is emeltek ellene – közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

A 46 éves férfi és családja turistaként tartózkodott az országban. Szerdán ellátogattak Knin környékére, ahol a tiltások és a szemmel jól látható, angol és horvát nyelvű, veszélyt jelző táblák ellenére bementek egy katonai gyakorlótérre. A kilencéves gyerek talált ott egy robbanószerkezetet, amelyet magával vitt, az apja pedig betette azt a gépkocsijukba.

Nem sokkal később az autó meghibásodása miatt leálltak az út szélén, a gyerek pedig kivette a kocsiból a robbanószerkezetet, amely abban a pillanatban aktiválódott.

A robbanástól a gyerek a helyszínen életét vesztette, két nő súlyosan, egy férfi pedig könnyebben megsérült.

A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben. A helyszínen talált maradványokat szakértői vizsgálatra Zágrábba küldték, hogy megállapítsák a robbanótest típusát és aktiválódásának lehetséges okát.

Az apa ellen vádat emeltek, és bíróság elé állítják – közölte a rendőrség.

A védelmi minisztérium kifejezte mély sajnálkozását a tragédia miatt, és felhívta a figyelmet a veszélyt jelző táblák komolyan vételére. A szóban forgó gyakorlótér évtizedek óta üzemel, de ilyen tragédia még soha nem történt ott – tették hozzá.

Nyitókép: Pixabay illusztráció