2024. április 23., kedd

A pápa azonnali tűzszünetet sürgetett

A túszok szabadon engedését és a humanitárius segítség biztonságos célba juttatását szorgalmazta

Azonnali tűzszünetet, a túszok szabadon engedését, valamint a civil lakosságnak szánt humanitárius segítség biztonságos célba juttatását szorgalmazta Ferenc pápa a közel-keleti konfliktusról mondott beszédében a Szent Péter téren vasárnap. A katolikus egyházfő kijelentette, nap mint nap fájdalommal a szívében hordozza a palesztin területeken és Izraelben élők szenvedését, amelyet az ott zajló konfliktus okoz.
„A több ezer halott, sebesült, otthon nélkül maradt ember és a hatalmas pusztítás fájdalmat okoz, borzalmas következményekkel a legkisebbekre és a védtelenekre, akik látják, hogy jövőjük kockára lett téve” – mondta az egyházfő, majd feltette a kérdést: „Valóban van, aki azt hiszi, hogy ilyen módon jobb világ építhető, és elérhető a béke? Elég volt! Mindannyian mondjuk azt, hogy elég volt! Álljatok le!”
Tárgyalásokat sürgetett azonnali tűzszünet érdekében a Gázai övezetben és az egész térségben, továbbá a túszok azonnali szabadon engedését és hazatérését. A pápa azt kérte, hogy a civil lakosság biztonságban hozzájuthasson a humanitárius segítséghez, amelyet sürgősnek nevezett.
Ferenc pápa a meggyötört Ukrajnára is emlékeztetett, hangoztatva, hogy ott is naponta sokan halnak meg és szenvednek.
Március 5-én lesz a leszereléssel és a nonproliferációval kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, amelyet az ENSZ tavaly hirdetett meg. A nemzetközi napra emlékeztetve Ferenc pápa kifejtette, a világban hatalmas mennyiségű erőforrást pazarolnak háborús kiadásokra, amelyek folyamatosan nőnek a jelenlegi konfliktushelyzetben. „Remélem, hogy a nemzetközi közösség megérti, hogy a leszerelés mindenekelőtt erkölcsi kötelesség” – mondta az egyházfő, majd hozzátette, ehhez bátorság kell a nemzetek részéről. 

Nyitókép: Ferenc pápa a meggyötört Ukrajnára is emlékeztetett (Fotó: AP/Gregorio Borgia)