2024. július 13., szombat

Oroszország kilép a Barents-Euro-Sarkvidéki Tanácsból

Oroszország úgy döntött, hogy kilép a Barents-Euro-Sarkvidéki Tanácsból (BEAC) – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

„A tanács tevékenysége a nyugati résztvevők (Dánia, Izland, Norvégia, Finnország, Svédország és az Európai Unió) hibájából 2022 márciusa óta gyakorlatilag megbénult. A finn elnökség a rotáció elvének megsértésével nem erősítette meg készségét, hogy 2023 októberében átadja a BEAC vezetését Oroszországnak, meghiúsítva a szükséges előkészítési tevékenységet" – mutatott rá indoklásában az orosz diplomáciai tárca.

„A jelenlegi körülmények között kénytelenek vagyunk bejelenteni az Oroszországi Föderáció kilépését a BEAC-ból" – hangzott a közlemény.

A moszkvai külügyminisztérium szerint Szergej Lavrov tárcavezető erről értesítést küldött a tagállamokbeli hivatali partnereinek, Josep Borrellnek, az uniós diplomácia vezetőjének, valamint a norvégiai Kirkenes városában működő Nemzetközi Barents Titkárságnak.

„Meggyőződésünk, hogy a pillanatnyi politikai konjunktúra, amelyet észak-európai szomszédaink követnek, nem felel meg a sarkvidéken lakók hosszú távú érdekeinek. A Barents-tengeri együttműködés felépítményének összeomlásáért a felelősség teljes mértékben partnereinket terheli" – hangsúlyozta a minisztérium.

A tárca rámutatott, hogy „Oroszország folytatja nemzeti feladatainak megvalósítását Északon".

„Továbbra is nyitottak vagyunk az interakcióra mindenkivel, aki konstruktív beállítottságú, kész az egyenlő párbeszédre és a kölcsönösen előnyös közös munkára" – állt a dokumentumban.

Nyitókép: pixabay.com