2024. március 4., hétfő

Folytatják a munkabeszüntetést a postai dolgozók

A szerbiai postások egy része már harmadik hete nem dolgozik, a többi között 30 százalékos fizetésemelést, és több dolgozó felvételét követelik. A cég irányításával folytatott eddigi megbeszélések sikertelenek voltak, a minisztérium pedig azt követeli, hogy a dolgozók azonnal kezdjék meg a munkavégzésüket – közli a 021 hírportál.

Többek között az újvidéki postások és a tolóablakoknál dolgozók is munkabeszüntetést tartanak. Ez október 24-én kezdődött. A dolgozók szerint a cégen belüli helyzet már 10 éve folyamatosan romlik, és a megélhetésük is veszélybe került. Úgy fogalmaztak, hogy elnézést kérnek az emberektől, de a megélhetésükért harcolnak. Zoran Đorđević, a vállalat megbízott igazgatója tárgyalt először velük, állítva később, hogy a dolgozók minden követelését teljesítették. Később Mihailo Jovanović illetékes miniszter november 13-án azt nyilatkozta, hogy a dolgozóknak 10 százalékos fizetésemelést kínáltak fel, amelyet ők elutasítottak. A tárcavezető is azt követelte, hogy a dolgozók azonnal térjenek vissza a munkába.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy hányan sztrájkolhatnak, de a postások szerint ez a szám 5000 körül alakul, a mintegy 15.000 dolgozót számláló Szerbiai Postában. A munkabeszüntetés miatt a számlákat, nyugdíjakat sem kézbesítik egyes helyeken. Ez a postások ötödik tiltakozása négy év alatt – közli a 021.

Nyitókép: Ótos András archív felvétele