2024. július 24., szerda

Az EU-nak is partnernek kell lennie

Kovács Elvira: A bővítéspolitikát ne hanyagoljuk el, az egyes tagjelölt országokat egyéni előrehaladásuk alapján kell értékelni

Az Európai Unió Tanácsának a cseh elnökség alatt az Afrikával való partnerségre helyezték a hangsúlyt, ám a prioritásai között szerepel a menekültválság kezelése, Ukrajna háború utáni újjáépítése, az energiabiztonság, az európai védelmi kapacitás megerősítése, ahogy az európai gazdaság és a demokratikus intézmények ellenálló képességének megerősítése is, ismertette Jan Lipavský cseh külügyminiszter az Európai Ügyekkel Foglalkozó Bizottsági Elnökök Konferenciáján (COSAC) Prágában, amely hétfőn kezdődött, és amelyen jelen volt Kovács Elvira is, a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának elnöke is.

Kovács Elvira felszólalásában rámutatott: minden EU-elnökség más-más prioritást határoz meg, ám fontos a jogállamiság és a nemzetközi elvek tiszteletben tartásának megmaradása.

– A demokrácia stabilitása szempontjából fontos az EU szintjén minden résztvevő biztonsága és együttműködése. A bővítéspolitikát nem hanyagolhatjuk el, az egyes tagjelölt országokat egyéni előrehaladásuk alapján kell értékelni – mutatott rá Kovács Elvira. Kiemelte, a képviselőház tisztában van azzal, hogy a csatlakozási folyamat során az ország számos kötelezettséggel szembesül és számos olyan döntést meg kell hoznia, amelyekhez erős politikai akarat és jogi reformok végrehajtása szükséges. Ám az Európai Uniónak is hiteles partnernek kell lennie, amely a régióban való részvétel és jelenlét különféle mechanizmusai révén – beleértve a pénzügyi támogatást is – lehetővé teszi a régió országai számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban teljesítsék kötelezettségeiket. Reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió sikeresen megoldja az előtte álló kihívásokat, és nem kérdőjelezi meg a bővítéspolitikát.

Mint az a parlament közleményéből kiderül, a résztvevők közül többen is megismételték a nyugat-balkáni terjeszkedési politika megőrzésének, a térség pénzügyi támogatásának fontosságát, de a keleti partnerség megerősítését is.