2024. május 18., szombat

Energiabiztonság és fenntartható megoldások

Szijjártó Péter: Az európai energiapolitika az ideológiák és kétszínűség túszává vált

Nem szabad hagyni, hogy Közép-Európa energiabiztonságának a hamis ideológiai kérdések és a képmutatás legyen a fókusza! Világosan kell beszélni róla, hiszen az energiabiztonság fizikai és matematikai kérdés, és akként is kell kezelni. Energiabiztonság tekintetében nincs kompromisszum! – emelte ki Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tegnap közösségi oldalán, a Belgrádi Energiafórumon tartott beszéde előtt, amelyben leszögezte, hogy egy ország kormányának kötelessége felelős energiapolitikát folytatni, és ehhez két szempontot kell figyelembe venni: az ellátás biztonságát és a környezetvédelmet. Mint mondta, ez csak olyan energiapolitika mellett lehetséges, amely nem az ideológiák és a kétszínűség túsza, márpedig jelenleg Európában nem ez a helyzet.

Tegnap kezdődött meg a kétnapos Belgrádi Energiafórum, amelyen számos vendég mellett Szijjártó Péter is felszólalt a karbonsemlegesség témájában. Többek között kiemelte, hogy az energiapolitika matematikai és fizikai kérdés, hiszen a számok az adott ország igényeit jelzik, a fizika pedig az igények kielégítéséhez szükséges infrastruktúrát. Hangsúlyozta, amíg nem lehet az energiahordozókat hátizsákban szállítani, addig az infrastruktúra határozza meg, hogy honnan tudja az ország az energiaszükségleteit beszerezni. Szavai szerint az elmúlt években tapasztalhattuk, hogy Európa az energia- és az ideológiai viták, valamint a képmutatás foglyává vált, eltávolodva a fizikai realitásoktól. Amíg a nyugat-európai országok oly büszkén hangoztatják, hogy a szankcióknak köszönhetően leszámoltak az orosz kőolajjal, ma Európa az indiai kőolaj legfőbb vásárlója, miközben többszörösére, 0,5 százalékról 35 százalékra növelte Oroszország India felé történő olajkivitelét.

Kiemelte, amikor a közép-európai országok, köztük Magyarország és Szerbia is a földgázkapacitások bővítésére kér támogatást, az Európai Unió azzal utasítja vissza a kérést, hogy az már nem trendi energiaforrás, nem lesz a jövőben része az energiamixnek. Szijjártó Péter szerint az adott ország energiamix-összeállítása az adott ország egyéni döntése kell hogy legyen. Majd leszögezte, Magyarország számára a zöld ideológia nem politikai monopóliumot jelent, hanem azt, hogy meg szeretné őrizni a bolygónkat a jövő generációi számára. Ezért Magyarország a világ azon kevés országának egyike, amely úgy növelte a GDP-t, hogy csökkentette a károsanyag-kibocsátást.

A karbonsemleges jövő elérése kapcsán két előfeltétel teljesítését említette: az atomenergiai kapacitások bővítését a villanyáram-termelésben, illetve az elektromos közlekedésre való átállást. Az ipar villanyáram iránti igénye világszerte nő, a hűtő-fűtő rendszerek alkalmazására is egyre nagyobb az igény, és a közúti közlekedés is óriási változásokon megy keresztül. Megbízható, biztonságos és fenntartható módon történő, nagyobb mennyiségű áram termelésére az egyetlen választ szerinte az atomenergia jelenti.

Szijjártó elmondta, Magyarország EU-elnöksége idején ösztönző programot kíván összeállítani az elektromos autók iránti kereslet kapcsán. Kiemelte, támogatni kell az autóipari vállalatok globális együttműködését a Kelet és Nyugat mesterséges izolációja helyett.

A Belgrádi Energiafórumot – amelynek mintegy 400 résztvevője van a világ 26 országából, köztük 150 vállalat képviselőjével – Dubravka Đedović Handanović energiaügyi és bányászati miniszter nyitotta meg. Rámutatott, a szerbiai energiaszektor az elmúlt két évben gyorsabban fejlődött, mint az elmúlt tíz évben. Szerbia kormánya számos kihívással szembesül annak érdekében, hogy az energiabiztonság és energiafüggetlenségének elérése az ország prioritásai közé tartozzon. Elmondta, a Kostolac B3 hőerőmű tesztelése folyik éppen, és hamarosan működésbe is helyezik. Bejelentette ugyanakkor, hogy jövőre megkezdik a Bistricai 646 megawattos reverzibilis erőmű megépítésének előkészítő munkálatait is.

Szerbia az elmúlt évben 1,2 terawattórával kevesebb áramot importált, mint a korábbi időszakban, ugyanakkor 500 gigawattórával többet exportált – hangsúlyozta Đedović Handanović. Emellett a kolubarai szénkitermelés januártól áprilisig éves szinten 4 százalékkal nőtt, a túlterheltség pedig 13 százalékkal nagyobb. Hozzáfűzte, a héten fogadják el a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) szerkezeti átalakításának második csomagját, és megkezdik annak végrehajtását. Mint mondta, soha ennyit nem különítettek el a távvezetékek és a villanyáram-forgalmazás fejlesztésére, mint az elmúlt időszakban. A miniszter szavai szerint az energiátállásnak fenntarthatónak kell lenni, és ezt a célt Szerbia csak az EU támogatásával tudja elérni.

Artur Lorkovski, az Energiaközösség Titkárságának igazgatója a konferencia megnyitóján kiemelte, az EU egységes villamosenergia-piacához való csatlakozás a fogyasztók, így a energetikai szempontból intenzívebb ipar számára jelent előnyt.

– Ez a folyamat egy olyan keretrendszer kiépítését érinti, amely lehetővé teszi a villamos energia területén a felgyorsított eurointegrációt és a villamosenergia-piacokkal való integrációt már jóval a csatlakozás napja előtt. Ez a folyamat a nyugat-balkáni térség belépését jelenti a világ legnagyobb és leglikvidebb villamosenergia-piacára – hangsúlyozta Lorkovski.

Az Energiaközösség Titkárságának igazgatója kifejtette, hogy a villamosenergia-piacok párosítása, vagyis a piaccsatolás előfeltétele annak, hogy ez az ágazat mentesüljön a határokon átnyúló szén-dioxid-kiigazítási mechanizmus (CBAM) alkalmazása alól, ami stratégiai előnyhöz juttatja majd a nyugat-balkáni gazdaságokat.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

 

A folyamatban levő és az újabb tervekről

Szijjártó Péter szerbiai látogatását kihasználva dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke egyeztetett magyarországi kollégájával. Mint arról a VMSZ elnöke közösségi bejegyzésében beszámolt, a folyamatban levő és újabb nemzetpolitikai intézkedésekről, a VMSZ gazdaságfejlesztési programjának folytatásáról, az országhatár átjárhatóságának megkönnyítéséről, további vasútfejlesztési beruházásokról tárgyaltak.

– Beszámoltam az elmúlt néhány hét fejleményeiről, a köztársasági és tartományi hatalmi koalícióban való részvételünkről, önkormányzati választási céljainkról – emelte ki dr. Pásztor Bálint, majd hozzátette, négyszemközt is beszélgetett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel belgrádi hivatalos látogatása alkalmával. – Vele mindig ott folytatjuk, ahol az előző találkozáson abbahagytuk.

A találkozóról Szijjártó Péter is bejegyzést tett közzé közösségi oldalán.

– A VMSZ az egyetlen komolyan vehető nemzeti erőként méretteti meg magát Vajdaság-szerte, jelöltjei sokszorosan bizonyították rátermettségüket az elmúlt években. Pásztor Bálint elnök úrral egyeztetünk – írta.

Nyitókép: Ótos András felvétele