2024. március 29., péntek

Alaposan átalakul a Szeged

Az edzői poszton Carlos Pastort váltó Kárpáti Krisztián kinevezése óta több új játékos érkezését is bejelentette a Szeged férfi együttese. A csongrádi klub az orosz Gleb Kalaras és a horvát Marin Jelinić szerződtetését követően ezen a héten jelezte, hogy a következő szezonban a spanyol Carlos Molina Cosano, a lengyel Szymon Dzialakiewicz, Nagy Martin és Szilágyi Benjámin is a Tisza-parton folytatja pályafutását. A bacelonai születésű spanyol beálló két idényt a német Magdeburgnál töltött, majd a portugál Benficát erősítette, és 2020-ban igazolt az ukrán Motor Zaporizzsjához, ahonnan most Szegedre vezet az útja. A lengyel válogatott jobb átlövő a svéd Redbergslids együttesétől érkezik, a nemzeti együttesben eddig 13 mérkőzésen lépett pályára és 25 gólt szerzett. A kapus Nagy három évvel ezelőtt távozott Szegedről, előbb a reykjavíki Valur, majd a német Gummersbach együttesében védett, idén pedig bemutatkozhatott a magyar válogatottban is. Molina Cosano, Dzialakiewicz és Nagy is 1+1 éves megállapodást írt alá a klubbal. Szilágyi tavaly 2+2 évre szerződött a Szegedhez, az idei szezonban viszont kölcsönadták a Nemzeti Kézilabda Akadémiának, 25 bajnokin 61 gólt jegyzett, neki tehát élő szerződése van a csongrádiakkal.

Molina Cosano (balról) a kilencedik spanyol légiós a Szeged történetében

Molina Cosano (balról) a kilencedik spanyol légiós a Szeged történetében

Sunajko visszatérne a magyar válogatottba

Sunajko Stefan, a pancsovai Dinamo balszélsője szívesen visszatérne a magyar válogatottba. A 25 éves, zombori születésű játékos korábban a szerb utánpótlás-válogatottakban szerepelt, majd 2021-ben és tavaly 11 mérkőzésen 27 gólt szerzett a magyar felnőtt nemzeti csapatban. Legutóbb október közepén, a litvánok elleni győztes Európa-bajnoki selejtezőn lépett pályára, és bár bekerült a bő keretbe a januári olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt, a tornára nem utazhatott.

„Szeretnék még játszani a magyar válogatottban. Úgy volt, hogy ott leszek a világbajnokságon, de a szövetségi kapitány az utolsó pillanatban úgy döntött, mégsem. Nem tudom, miért hagytak ki, szerintem jól edzettem, részemről minden rendben volt” – nyilatkozta az MTI-nek Sunajko. Hozzátette, különösen azért csalódott, mert két-három évig játszott José María Rodríguez Vaquero irányítása alatt, a kapitány mégsem hívta őt fel, hogy közölje vele a döntését.

A balszélső korábban a bezdáni Grafičar és a Crvenka csapatában szerepelt, majd 2016-ban Szegedre került. Később a svéd Sävehof és a Tatabánya együttesét is erősítette, tavaly nyáron igazolt a Dinamohoz. Az idény végén lejár a szerződése, még nem tudja, hol folytatja a pályafutását.