2024. március 28., csütörtök

Konfirmálás Bácsfeketehegyen

Az ünnepi istentiszteleten huszonkét fiatal tette le a fogadalmat

A konfirmálás a református vallás egyik legfontosabb állomása, amikor a fiatalok tanúságtételt tesznek hitbéli felkészültségükről. A bácsfeketehegyi református közösség számára is ez az egyik legkiemelkedőbb esemény, amit vasárnap tartottak meg a zsúfolásig megtelt templomban. Az ünnepi istentiszteleten Orosz Attila bácsfeketehegyi lelkész és bácskai esperes vezetésével 22 fiatal tette le a konfirmációs fogadalmat. Orosz Attila elmondta lapunknak, hogy a konfirmációs istentisztelet a bácsfeketehegyi református közösség legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

– Az utóbbi években az a tapasztalatunk, hogy a fiatalok konfirmációi fogadalomtétel, illetve ez az istentisztelet nőtte ki magát a legnagyobb gyülekezeti közösséggé. Tehát nem a karácsony, nem a húsvét vagy a pünkösd, amik szintén nagy ünnepek számunkra, hanem hozzáállás szempontjából a konfirmálás. Úgy érezzük, hogy nemcsak egyházi jellegű ünnep, hanem családi jellegű is, hiszen ilyenkor összejön a szűkebb-tágabb értelemben vett család, innen helyből, a környékről, sőt még külföldről is. Az idén különösen szép számú konfirmandusunk volt, összesen 22-en. Szeretném hangsúlyozni, hogy református szempontból ez még Kárpát-medencei szinten is jó számnak mondható, aminek nagyon örülünk – mondta el a lelkész, majd azzal folytatta, hogy a 22 konfirmáló közül 12 lány és 10 fiú volt. Nem csak helybeli gyerekek konfirmáltak, ugyanis a 18 helyi konfirmáló mellett volt három kishegyesi is, ők bácsfeketehegyi származásúak, illetve egy külföldön élő kislány is volt, akinek az édesanyja bácsfeketehegyi. A kishegyesi konfirmálókkal az iskolai oktatás során foglalkozott a bácsfeketehegyi lelkész, mivel ott is megszervezik számukra, egy vegyes csoport keretében.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

A konfirmálás a református közösség nagyon fontos eseménye, hiszen hatéves hitoktatási folyamat előzi meg. A hatodik év kizárólag erre fókuszál, tehát konfirmációi előkészítés – fogalmazott a lelkész.

– Ilyenkor sajátítják el a gyerekek a hitvallást, a heidelbergi kátét és bizonyos, ide illeszkedő énekeket. Sokat gyakoroltunk erre az eseményre, és vasárnap sor került rá. Nálunk mindig a pünkösd előtti vasárnap a konfirmáció vasárnapja – mondta el Orosz Attila.

Nyitókép: Orosz Attila és a konfirmálók bevonulnak a templomba (Lakatos János felvétele)