2024. április 25., csütörtök

Több elsősre számítanak

Iskolanap Bácsfeketehegyen – Nyílászárók cseréjére nyert pénzt a tanintézmény

A Nikola Đurković Általános Iskolában pénteken ünnepelték az iskola napját. Ebből az alkalomból ünnepi műsort szerveztek az iskola diákjai, valamint vendégeket fogadtak Kocsérról és Kunhegyesről. Kanyó István iskolaigazgató elmondta lapunknak, hogy iskolanapon van mit ünnepelni, hiszen nemrég egy pályázaton támogatást nyertek az iskola felújítására.

– Iskolánk ismét pályázott a tartományi oktatási titkárságnál, az oktatási intézmények rekonstrukciójára kiírt pályázaton. Nyílászárók cseréjére adtuk be a pályázatot, és kétmillió dinárt kértünk erre a célra. Ebből az összegből az iskola könyvtárának és a konyhának a nyílászáróit, valamint a bejárati ajtót fogjuk kicserélni. A tantermekben és az irodákban már kicseréltükaz ablakokokat, és ha a mostani munkát is elvégezzük, akkor már csak az előcsarnok ablakai maradnak a régiek. Igaz, ott nagy felületekről van szó, így lesz még mire pályáznunk – számolt be az igazgató.

Az iskolanapot hamarosan követi a ballagás, amikor a nyolcadikosok elhagyják az iskolát. Az igazgató ennek kapcsán elmondta, hogy a diákok létszámának pozitív irányú változására számítanak a következő iskolaévben.

Iskolanapi műsor (Lakatos János felvétele)

Iskolanapi műsor (Lakatos János felvétele)

– Összesen 27 nyolcadikosunk van, 13 tanuló a magyar tagozaton és 14 a szerben. Az idei iskolaévben a nyolcadikosokat érintő változás történt a kisérettségi kapcsán. Továbbra is három tesztet kell írniuk, viszont a korábbi kombinált teszt, ami 5 tantárgyat ölelt fel, módosult. Most minden diák választhat egy tantárgyat, amiből ezt írja. A másik két teszt maradt a matematika és az anyanyelv. A ballagást június 6-án tartjuk, ugyanis az az utolsó tanítási nap, és nálunk az a szokás, hogy aznap ballagnak el diákjaink. Már megvan a jövő iskolaévben első osztályba induló diákok létszáma, 19 tanuló tanul magyar tannyelven, és 20 szerben. A tavalyi iskolaévhez képest ez növekedést jelent – mondta az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy a most távozó generáció mindkét tagozata kis létszámú volt.
A ballagást követi a nyári szünidő, amit az iskolák szokásosan javításokra, tatarozásokra használnak ki. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a bácsfeketehegyi iskola a szünidő alatt fogja kicserélni a nyílászárókat, amire a tartományi pályázaton nyert pénzt. Emellett elvégzik a szokásos belső falfestést is, és ahol szükséges, ott tatarozzák a felületeket. Az iskola tetőcsatornáit ki fogják tisztítani, hogy a tetőről zavartalanul lefolyjon a víz, de valószínűleg némi javításra is szükség lesz – számolt be az igazgató.

Nyitókép: Iskolanapi műsor (Lakatos János felvétele)