2024. április 30., kedd

Zongoravirtuóz volt az iskolai mészárlás egyik áldozata

– Szeretném eljátszani Brahms Magyar táncok című szerzeményét – hangzik a válasz a kérdésre Andrija Čikić bemutatkozó kisfilmjében, amelyet még 11 éves korában forgattak a zongoratehetséggel.

A márciusban 14. születésnapját ünneplő, kiemelkedő fiatal a Vladislav Ribnikar Általános Iskola egyik büszkesége volt, és az egyetlen fiú áldozata annak a vérontásnak, amelyet szerdán 13 éves iskolatársa követett el.

Andrija hat évesen kezdett zongorázni, számos elismerésben részesült az évek során, emellett az iskolában is jól teljesített.

Andrija annak ellenére, hogy az általános iskola hetedik osztályába járt, zenei tanulmányaiban már a középiskola első osztályánál tartott. A Vladimir Ribnikar Általános Iskola Facebook oldalán ezt is megemlítik, mint az akadályok leküzdésének pozitív példáját abban az esetben, ha olyasmivel foglalkozunk, amit igazán szeretünk.

Andrija Čikić a Virtuózok című műsor szerbiai változatában nyert országos elismertséget, idén pedig egy rangos, kiskorú zeneszerzők számára szervezett versenyt is megnyert, amelyről iskolája is büszkén számolt be közösségi oldalán.

Andrija emlékét az alábbi felvételek is őrzik.

Nyitókép: Facebook/Vladislav Ribnikar Általános Iskola oldala