2024. március 29., péntek

Egy hónapig tervezte

Vérfürdőt rendezett az iskolájában – Péntektől háromnapos országos gyász

Soha nem tapasztalt tragédia rázta meg tegnap Belgrádot és az egész országot, de a külföldi média figyelmét is felkeltette. Nyolc tanuló és az iskola házmestere vesztette életét egy iskolai lövöldözésben, további hat diák és egy tanár megsérült. Az alig 14 éves elkövető beismerte tettét, amely után értesítette a rendőrséget. A kormány háromnapos országos gyászt rendelt el péntektől.

Alighogy a tanulók visszatértek a május elsejei hosszú hétvége után az iskolapadba, Belgrád központjában, a Vračar község területén található, elitnek számító Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az első tanóra idején vérengzésre került sor. A 2009-es születésű K. K. úgy döntött, végez azokkal, akik korábban bántalmazták.

Veselin Milić belgrádi rendőrfőnök a rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, hogy a rendőrséget 8 óra 40 percekor az iskolaigazgató-helyettes hívta fel azzal, hogy egy diák lövöldözik az iskolában, majd 8 óra 42 perckor újabb hívást fogadtak; egy ismeretlen személy telefonált, Kosta Kecmanovićként mutatkozott be, és közölte, hogy több személyre rálőtt. A rendőrök az iskola udvarán találták meg, őrizetbe vették és elvezették.

– Több ezer helyszínelésen voltam már, ilyen tragédiát azonban még nem láttam – mondta Milić tájékoztatója elején, majd folytatta: Mindent alaposan eltervezett, egy hónapig készült erre. Azok névsorát is elkészítette, akikre végül rálőtt. Azt is felvázolta, hogyan jut be az iskolába és hogyan jut(hat) ki a leggyorsabban. Tervei egy videojátékra hasonlítanak. Célirányosan választotta május 3-át, és a történelemtermet, mert az volt a legközelebb a kijárathoz. Egy 9 milliméteres kaliberű pisztoly és egy kiskaliberű volt nála. Mindkettő az apja nevére van bejegyezve. Három tölténytárat is magával vitt, továbbá négy Molotov-koktélt. Utóbbiakat végül nem használta.

A 8 meggyilkolt iskolatársa között 7 lány volt és 1 fiú, mindannyian 12 és 14 év közöttiek. Hat diák pedig megsérült: 4 fiú és 2 lány. Először a házmestert lőtte le, majd a két ügyeletes tanulót a bejáratnál, majd egy meghatározott tervként végzett több hetedikes és nyolcadikos diákkal. Rálőtt a történelemtanárra is.

A rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre. Miután biztosították a terepet, a gyerekeket osztályonként engedték ki az iskolából. Az utcán a szülők várták őket. Voltak, akik sírtak, mások reszketek az ijedtségtől, és voltak, akik csak álltak és sírtak. Sokáig nem lehetett tudni, hány sérült van, és az áldozatok száma is ismeretlen volt.

Danica Grujičić egészségügyi miniszter könnyeivel küszködött a kormányépületben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Danica Grujičić egészségügyi miniszter könnyeivel küszködött a kormányépületben tartott rendkívüli sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Danica Grujičić egészségügyi miniszter elmondta, 8 gyermek és a házmester vesztette életét. Hat diákot és egy tanárt kórházba szállítottak. Három gyerek a Tiršova utcai Gyermekkorházba került, két fiú, akik végtagjait érte a lövés, és egy lányt, aki fejlövést kapott. Megműtötték, de állapota kritikus. A klinikai központ sürgősségi osztályán az egyik lányt hasi és karsérüléssel látták el. Az egyik fiút az ortopédián műtötték, még a másik fiút a mellkasán érte a lövés és a gerince is sérült. A tanárnőnek a medencecsontja sérült és karlövést kapott. Tegnap még ő is életveszélyes állapotban volt. A miniszter elmondta, hogy a diákok és a tanárok részére segélykérő telefont állítottak fel, amelyen pszichológusi segítséget kaphatnak.

Branko Ružić oktatási miniszter hatalmas tragédiának nevezte a történteket, hiszen mindamellett történt meg, hogy az iskolában kamerarendszer működik, volt biztonsági őr (a házmester) és még az iskolarendőr is jelen volt. Ružić az internet és a videojátékok, a világban megfogalmazott értékek rákos hatására mutatott rá, arra hogy az országnak mihamarabb lépnie kell, nehogy ez az esemény társadalmilag elfogadott történéssé nője ki magát. Bejelentette, péntektől háromnapos gyász veszi kezdetét.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint médiainformációk szerint a fiatal elkövető többször is panaszkodott, hogy a kortársai bántalmazzák, Ružić azt mondta, valóban létezik orvosi jelentés és a szociális központ is foglalkozott az esettel, mégis úgy ítélték meg, hogy nincs szükség vizsgálatra.

Bratislav Gašić belügyminiszter közölte, hogy előállították a kiskorú apját is, ugyanis az ő nevére volt kiadva a fegyvertartási engedély. Az apa azt állította, hogy a fegyvereket széfben tartotta. Kiemelte, hogy információik szerint K. K. lőpályán gyakorolt. Szavai szerint az ügyészség végzi a munkáját és az apa ellen is megteszik a megfelelő lépéseket.

A gyermekek nem büntethetőek
Az ügyvéd szerint fontos megállapítani, hogy kié volt a fegyver

A belgrádi iskolai lövöldözés elkövetője az aktuális értesülések szerint 13 éves, vagyis a szerbiai büntetőjogi szabályozás értelmében gyermekkorú, ilyenként, büntetőeljárásban nem büntethető. Szerbiában a büntethetőség alsó korhatára 14 év. Mindezt Vladimir Tupanjac ügyvéd is megerősítette a Beta hírügynökségnek nyilatkozva, mondván, hogy nem indulhat ellene büntetőeljárás. Szavai szerint a továbbiakban esetleg az iskola és a szülők polgári jogi felelősségének a kérdése merülhet fel, kártérítési eljárásban. Természetesen azt is fontos megállapítani, hogy a gyermek kinek a fegyverével lőtt, a fegyvert legálisan birtokolták-e, és ha igen, akkor megfelelően elzárták-e, tette hozzá. (P. E.)

VISSZAHÚZÓDÓ, KEDVES VOLT

Jasna Hrčić pszichológiaprofesszor az RTS-nek (Szerbiai Rádió és Televíziónak) adott nyilatkozatában elmondta, az ilyen lövöldözések az USA-ban rendszeresek, de Szerbiában először fordult elő és az iskolarendszerre van a legpusztítóbb hatással. Szavai szerint a külföldi tapasztalatok arra mutatnak rá, hogy az efféle véres bűncselekményre azok a gyerekek szánják el magukat, akik rossz élményeket szereztek az iskolában. Gyakran kerülnek konfliktusos helyzetbe, és nem tudják, hogyan oldják meg azokat. Gyakran bántalmazott, kigúnyolt gyerekekről van szó. Ha egy ilyen gyerek fegyverhez jut, ki állíthatja meg? Egy biztonsági ember, akit nem képeztek ki terrorizmus ellen? – tette fel a retori kérdést.

A diákok, akik ismerik az elkövetőt, elmondták, hogy K. K. nem volt problémás. Szerintük indítéka sem volt arra, hogy ilyet tegyen. Volt, aki azt mondta, mindig kedves volt, jó tanuló, soha sem gondolta volna, hogy ilyesmit tesz. Akadt olyan diák is, aki azt mondta, mindenből ötöse volt, ezért stréberként gúnyolták.

Zoran Pašalić köztársasági ombudsman közleményben arra figyelmeztetett, hogy bármilyen indítéka van a kiskorú tettének, ez a tragédia végső figyelmeztetés, hogy társadalmunk túljutott a növekvő erőszak kritikus pontján. Ezért arra szólította fel az egész társadalmat, a szülőktől a pedagógusokon át, a törvényhozó és végrehajtó hatalom képviselőiig, valamint a gyerekekig, hogy sokkal nagyobb figyelmet fordítsanak a megelőzésre, az oktatásra, illetve azokra a tartalmakra, amelyeket gyerekek naponta találkoznak a közösségi oldalakon és a médián keresztül.

Megműtötték a lövöldözésben megsebesített mindhárom diákot és egy tanárnőt – tájékoztatta a média képviselőit Milika Ašanin, a klinikai központ igazgatója (Fotó: Beta)

Megműtötték a lövöldözésben megsebesített mindhárom diákot és egy tanárnőt – tájékoztatta a média képviselőit Milika Ašanin, a klinikai központ igazgatója (Fotó: Beta)

FELKAPTA A FEJÉT A RÉGIÓ IS

A történtekre reagált több politikai vezető is, elsősorban a régióból. Edi Rama, Albánia kormányfője közösségi oldalán kiemelte, ezek azok a pillanatok az életben, amikor mindannyian ráébredünk arra, hogy az emberségünk a legértékesebb, amikor a fájdalom és a bánat emlékeztet bennünket az összetartozás értékére a jó és a rossz időkben.

Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke is részvétet nyilvánított az elhunytak családjainak. Az egész régiót megrázta a belgrádi tragédia. Milo Đukanović leköszönő montenegrói államfő is részvét sürgönyt küldött. Andrej Plenković horvát miniszterelnök is részvétet nyilvánított, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt.

Így tett Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is, valamint Christopher Hill, az USA belgrádi nagykövete is.

– Magyarország nevében részvétemet és együttérzésemet fejezem ki Aleksandar Vučić szerb elnöknek és a szerb népnek a belgrádi tragikus iskolai lövöldözés miatt. Imádkozunk az áldozatokért és az elhunytakat gyászoló családokért – írt a Novák Katalin, Magyarország elnöke.

A tragédiáról beszámolt a BBC és az CNN is.

A tragédiával kapcsolatos legfrissebb információkról szerdán rendszeresen tájékoztattuk olvasóinkat, ezek ITT, ITT, és ITT olvashatók.

Nyitókép: Mentők és rendőrök sokasága árasztotta el az iskola környékét (Fotó: Beta)