2024. április 29., hétfő

Ružić: Ez a legnagyobb tragédia, ami Szerbiát és az oktatásügyi rendszert érte

Branko Ružić oktatási miniszter a belgrádi lövöldözés kapcsán tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ez a legnagyobb tragédia, amely Szerbiát, és annak oktatásügyi rendszerét érte.

Mint mondta, a gyermekek életét senki sem tudja visszaadni. Hozzátette, hogy az iskola épületének biztosítása rendben zajlott, működtek a térfigyelő kamerák, és jelen volt a biztonsági őr is, aki életét vesztette a tragédiában, de mellette egy iskolarendőr is az épületben volt.

A tárcavezető köszönetet mondott az iskola dolgozóinak és más jelenlevőknek, akik megpróbálták meggátolni a tragédiát. A kormány döntése értelmében péntektől háromnapos gyászt hirdettek Szerbiában.

– Mint azt Önök is tudják sajnos Szerbia is a világ azon részéhez tartozik, ahol az ehhez hasonló esetek egyre gyakrabban előfordulnak. Jelen van az internet, a számítógépes játékok és az ún. nyugati értékek kártékony hatása. Mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy jelentős változásokra, szigorításokra van szükség, hogy ez az eset ne adj Isten egy társadalmilag elfogadott viselkedésformát váltson ki, ami sajnos már tetten érhető néhány nyugati társadalomban – fogalmazott a tárcavezető.

Holnaptól az oktatás egy perces csenddel kezdődik az iskolákban.

Nyitókép: N1