2024. április 25., csütörtök

Ahol érezhető az összetartozás ereje

Szilágyin már csak egy utcában nincs aszfalt

Szilágyi (Svilojevo) település Apatintól 6 kilométerre található, nevét alapítójáról, Szilágyi Dezsőről kapta. Az ’50-es évek közepén a falu még csaknem 2000 lelket számlált. 1991-ben 1278 lakosa volt, ebből magyar 85,2%, horvát 5,9%, szerb 2,9%. A 2011. évi népszámlálás adatai szerint az itt élők száma már az 1200-at sem érte el, jelenleg pedig a falu lakosai úgy vélik, hogy már alig maradtak mintegy 700-an, ennek pedig még a felét sem teszik ki a magyarok. A külföldre menekült családok Kanada, Norvégia, Svédország, Ausztria és Németország területén élnek, az egykori falu mintegy háromnegyede.

A település megfogyatkozott lélekszáma azonban összekovácsolta a közösséget, és az összetartozni akarás nagyon érezhető. Mindezt a nyugdíjas Dampfinger Iréntől és férjétől, Ferenctől tudom meg, akik a régi fotók között kutatva elevenítik meg a falu történetének egy-egy időszakát.

A Dampfinger házaspár: Irén és férje Ferenc (Paraczky László felvétele)

A Dampfinger házaspár: Irén és férje Ferenc (Paraczky László felvétele)

A zombori születésű Dampfinger Ferenc elmondta, 1956-ban helyezték át édesapját Zomborból Szilágyira, így az egész család átköltözött. A település egészen 1976/77-ig tipikus nyugat-bácskai falu volt, ahol fő megélhetést a mezőgazdaság biztosította, nem volt kiépített infrastruktúra, vízvezeték sem, a közlekedés poros utakon és téglából készült járdákon történt.

− Az archívumban talált dokumentáció szerint az akkori szövetkezet 1977-ben mintegy 4000 négyzetméternyi járda betonozására adott árajánlatot, ugyanakkor a helyi közösségnek felkínált egy hitelkeretet, többévi törlesztésre, infrastruktúra fejlesztésére. Ebből azután az ún. hosszabb utcákban, mint a Petőfi Sándor, Kiss Ferenc, Dózsa György, elkészültek a betonjárdák. Abban a világban ötéves tervek készültek, amelyek megvalósításához az eszközöket a helyi járulékból biztosították. 1978-ban elkészült a tervdokumentáció az utak kikövezésére, elsőként a Dózsa György és a Petőfi Sándor, majd a Kiss Ferenc utca kapott szilárd burkolatot. Tudni kell, hogy ezek mind 1,5 kilométeres, vagyis igen hosszú utcák. Az aszfaltozás 1985/87-ben kezdődött, és mára a faluban egyetlen utca maradt, ahol nincs szilárd burkolat. Ugyancsak 1985-ben kezdődött a legnagyobb beruházás, a vízvezeték-hálózat kiépítése, ami 1991-ben fejeződött be. A terveket egy eszéki cég készítette, a kivitelező pedig zágrábi vállalat volt. A beruházáshoz az itteni falusi szövetkezet nagyban hozzájárult, mégpedig úgy, hogy előre megvásárolták a csöveket. Az egészet később a helyi közösség törlesztette, azaz fizette vissza az eszközöket. Mivel nem készült el a helyi fúrt kút, olyan ajánlatot kaptunk, hogy Szilágyi kapcsolódjon az apatini regionális vízvezeték-hálózatra. Az itteni vezetőség viszont úgy döntött, hogy inkább a prigrevicai (szomszédos falu – a szerző megjegyz.) vízvezetékre csatlakozzunk, mert ott már volt kiépített hálózat és víztorony is, és akkora kapacitással rendelkeztek, hogy Szilágyit is el tudták volna látni. Már folyamatban volt a két település közötti hálózat összekapcsolása, amikor a mérnökök szóltak, hogy sajnos nem lesz elég erős nyomás a csövekben, azért itt a faluban is szükség lesz egy víztoronyra. Kétszeres helyi járulékból azt is sikerült biztosítani. Tudni kell, hogy a szilágyi polgárok nagy lelkesedéssel fogadták az infrastruktúra kiépítését, többször is összefogtak, így példádul közös erővel hordták a homokot a kövesutak alá. Ezek a beruházások sokkal könnyebb életvitelt biztosítottak az itt élők számára. Nagy köszönettel tartozik a falu Szöllősi Jánosnak, a helyi közösség akkori elnökének, később titkárának, továbbá Góbor József, a földműves szövetkezet volt igazgatójának, akik szívvel-lélekkel dolgoztak az infrastruktúra fejlesztésén – mesélte Ferenc.

Az utcák kikövezése 1980-ban történt (D. Ferenc archívumából)

Az utcák kikövezése 1980-ban történt (D. Ferenc archívumából)

Hozzátette, a járdák kiépítése mellett befejeződött a közvilágítás, a sportpálya stb., a kommunális hulladék elszállítása viszont sokáig megoldatlan kérdés volt, így mindenki oda hordta a szemetet, ahova tudta. A legtöbben a falu szélén található, ún. vályogverő gödörbe vitték, de mivel pár év alatt a hely megtelt, az odavezető út mentén rakták le. A falu akkori vezetősége ideiglenes megoldásként bevezette, hogy a műanyag zsákba gyűjtött hulladékot fogatos járművel elszállítsák. Ma már ezt a munkát a Naš dom Kommunális Közvállalat szervezetten végzi.

Kiemelte, Szilágyin az utolsó nagyobb közös/önkéntes munkával történt beruházás a halottasház építése volt 1992-ben, ami öt évvel később fejeződött be. Kiépült még a gázhálózat, a telefonhálózat, a faluban van óvoda, iskola, egészségház, orvos, gyógyszertár és posta is.

− Az itteni mezőgazdasági szövetkezetnek köszönhetően viszonylag szép élet volt a faluban, mindenki dolgozott, szervezetten történt a mezőgazdasági termény felvásárlása, zajlott a kulturális élet, az iskolába mintegy 200 gyerek járt. Az első nagyobb elvándorlási hullám a múlt század ’70-es éveinek elején kezdődött, amikor a fiatalok közül sokan a jobb élet reményében nyugatra költöztek. Az elvándorlás kisebb-nagyobb intenzitással sajnos azóta is tart. A legtöbben az 1990-es évek elején mentek el, amikor a 95 százalékban magyarok lakta falun átvonultak a tankok, majd megérkeztek a menekültek. Azóta folyamatosan csökken a magyarok száma Szilágyin. Nem tudom, hányan maradtunk, de nagyon kevesen – mondta Ferenc.

Beszélgetés közben Irén az asztalon lévő fotóalbumokat lapozza, képeket válogat, dátumokat ír fel, majd miután újraindul a diktafon, elmesélte a Szilágyi telepes község története című könyvének megírását megelőző eseményeket. Kifejtette, a monográfia gondolata a falu 100 éves fennállásának évfordulója alkalmából merült fel, és miután senki sem vállalkozott a feladatra, úgy döntött, hogy elvállalja.

Dampfinger Irén és Kővári Irén az első óvodai csoporttal 1978-ben  (D. Irén archívumából)

Dampfinger Irén és Kővári Irén az első óvodai csoporttal 1978-ben (D. Irén archívumából)

− Fiatal korom óta gyűjtöttem a szülőfalummal kapcsolatos újságcikkeket és fényképeket, feljegyeztem a fontosabb eseményeket, így bőven volt anyagom. Mindenkit ismertem, és engem is ismertek, így az alap megvolt. A könyv pár évig készült, sokat házaltam, mert az idősebbek sok mindenre emlékeznek, olvastam a régi jegyzőkönyveket, kutattam. Orcsik Károly atya segített a helyi egyháztörténetnél, a többit egyedül raktam össze, és 2006-ban, a templom 100. évfordulójára sikerült kiadni a könyvet. Szerintem minden olyan jelentős mozzanat, esemény, személy, épület stb. benne van, amiből az olvasóban kialakul egy kép a településről.

Dampfinger Irén elmondta, szülei korán elváltak, édesanyjával és nagymamájával élt. Az általános iskolát helyben végezte el, az ötéves óvónőképzőt Újvidéken, két év után pedig az akadémiát is magyarul fejezte be.

Télapóvárás 1980-ban. Dampfinger Irén, Kővári Erzsébet óvónők, guggol Zámbó Erzsébet, takarítónő. (D. Irén archívumából)

Télapóvárás 1980-ban. Dampfinger Irén, Kővári Erzsébet óvónők, guggol Zámbó Erzsébet, takarítónő. (D. Irén archívumából)

− 1978-tól 2014-ig óvónőként dolgoztam a faluban. Eleinte nehéz volt, mert Apatinban, ahova az itteni óvoda is tartozott, az ülések szerb nyelven folytak, a két óvodai csoportban (kis és nagycsoport) magyarul dolgoztunk, ennek ellenére hamar megtanultam szerbül, mert környezetnyelvként az államnyelv szerepelt a tantervben. Kb.15 évig a 20–25-fős kiscsoporttal dolgoztam, majd átvettem a nagycsoportot. Innentől elkezdtem komolyabban is dolgozni a különböző alkalmi ünnepségek, rendezvények megszervezésén, számomra egy-egy alkalom mindig kihívást jelentett. Emellett sok mást elvállaltam, továbbképzésekre jártam, ugyanakkor nagyon jó volt a szülőkkel történő együttműködés, ami elengedhetetlen a csoportokkal való munkához. Az óvodában 1995 novemberéig csak magyar tagozatok voltak, a letelepült menekültek kérésére ekkor alakult meg az első szerb nyelvű csoport. Innentől csökkent a magyar ovisok száma, majd miután Kővári Erzsébet kolléganőm nyugdíjba vonult, már csak egy magyar csoport maradt. Amikor 2014-ben nyugdíjba vonultam, már csak 6-7 magyar gyermek volt, mára megszűnt a magyar csoport, mert csak három magyar gyermek maradt, akik vegyes csoportba járnak – mondta Irén.

Közben elmesélte, hogy miután elkezdett dolgozni, a játékoktól kezdve a szemléltető eszközökig sok mindent otthon készített, mert az óvodában nem volt rá lehetőség.

− Néha kaptunk pár játékot és könyvet, de a tanterem nem volt kellőképpen felszerelve. Miután elmentem nyugdíjba, a Magyar Nemzeti Tanács és Apatin község (és persze a helyiek) segítségével nagyon szépen berendezték és felszerelték az óvodát.

Nyitókép: A Szent István római katolikus templom (Ótos András felvétele)